Besplatno studirali, a nama ne daju!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Jedan svijet, jedna borba, znanje nije roba!", glasno je skandiralo 70-ak studenata koji su se u cetvrtak u podne okupili na Trgu Portarata u Puli na prosvjednom skupu u organizaciji Nezavisne studentske inicijative Pula povodom Medunarodnog dana borbe za besplatno obrazovanje. Iako je broj okupljenih studenata bio daleko od ocekivanog, naime, u Puli studira njih oko 3.000, poruke koje su odaslane bile su snažne, a zahtjevi nadležnima jasno izreceni.

"Tražimo potpuno javno financiranje visokog obrazovanja na svim razinama za sve studente koji zadovolje uvjete upisa i izvršavaju svoje obaveze. Ne želimo nikakvo placanje studija, nikakve novcane penale, obrazovanje treba biti dostupno svima na temelju sposobnosti, a ne na temelju imovinskih mogucnosti, to je naše ustavno pravo", porucili su studenti. Noseci transparente s porukama poput "Ispunite svoja obecanja, ostvarite društvo znanja!" ili "Prodajem bubreg za semestar!", prosvjednici su svaki govor studenata popratili glasnim odobravanjem, bucnim pljeskanjem, zviždaljkama i uzvikivanjem parola "Besplatno školstvo".

"Dovoljno je samo 0,2 posto državnog proracuna, odnosno 300 do 500 milijuna kuna od ukupno 120 milijardi kuna, da se financira visoko obrazovanje da bi bilo besplatno za sve. Danas 14 posto studenata živi i studira u gotovo nemogucim uvjetima, a 55 posto njih jedva pokriva troškove studiranja. Besplatno je obrazovanje donedavno postojalo i u Hrvatskoj i mnogi su ga od onih koji nam ga sad uskracuju bezrezervno konzumirali", porucuju studenti koji, dosljedno dosadašnjem djelovanju Nezavisne studentske inicijative, ostaju anonimni da nitko ne bi preuzeo ulogu predstavnika.

Studenti isticu da je prije deset godina 88 posto studenata studiralo uz potporu resornog ministarstva, dok ih danas svega 40 posto ne placa školarinu. Napominju da njihova borba za besplatno obrazovanje ima širu socijalnu dimenziju koja ujedinjuje prava ostalih gradana, radnika i seljaka. "Ako danas dopustimo komercijalizaciju školstva, sutra cemo zdravstva i tako dalje. Do kuda ce to dovesti? Jedni ce živjeti u vilama, a drugi u iznajmljenim sobama", vele studenti.

Osim na visoke školarine, pulski studenti su se osvrnuli i na ostale probleme koji ih more: nemaju ni dom, kao ni pravu studentsku menzu, zbog cega je studiranje u ovom gradu iznimno skupo. Ostaje gorka cinjenica da vecina studenata iz Pule nije osjetila potrebu odazvati se prosvjedu na kojem se govori o njihovim pravima. Izostala je podrška i ostalih gradana koji su vecinom nezainteresirano prolazili pored prosvjednika.


Podijeli: Facebook Twiter