Besplatnim usavršavanjem do boljeg posla

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Ukupno 15 polaznika, dugotrajno nezaposlenih osoba, koji su prošli selekciju na natječaju u sklopu provedbe EU projekta INOVA (Inovativne inicijative za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba), nakon odslušanih predavanja, odrađuju prvi dio prakse u hotelu i restoranu Velanera u Šišanu. Od kuharskog majstora Dušana Černjula, koji im odaje "male tajne zanata", doznali smo da će se na radionicama posebna pažnja posvetiti neuobičajenijim tehnikama kuhanja poput kuhanja u vakuumu, sporog kuhanja, dotaknut će se i molekularne kuhinje, a proći će se sva jela i sve namirnice - od hladnih i toplih predjela, pašti, rižota, ribe i mesa pa sve do deserta.

Program po potrebi poslodavaca

Ovaj europski projekt provodi, kako doznajemo, Učilište Studium iz Vukovara, a partneri su mu pulsko otvoreno učilište Diopter, Hrvatski zavod za zapošljavanje-Područni ured Vukovar, Narodno učilište iz Rijeke, Adriatic educatio iz Splita, a u projekt je u ulozi suradnika uključeno i osam hotela.

- U projekt su uključene četiri županije koje su, u sklopu projekta najprije provele analizu potreba hotela u vezi potrebnih kompetencija zaposlenika. Istraživalo se kakvog zaposlenika traže i trebaju prvenstveno mali hotelijeri, budući da oni kao poslodavci često imaju prigovore na to kako osobe po završetku srednjoškolskog ili fakultetskog obrazovanja nemaju dovoljno praktičnog znanja kako bi odmah započele s radom, veli nam Maja Milevoj, ravnateljica Dioptera.

U skladu s tim istraživanjima, u kojima je sudjelovalo 20 hotela, osmišljena su tri programa - specijalist za poslove barmena i barista, specijalist eno-gastro poslova i specijalist modernih trendova u gastronomiji, koji se provodi u Istri, budući da je za ovaj program bilo najviše interesa. Kako veli Milevoj polaznici iz Istre su do sada imali predavanja iz engleskog jezika, komunikacijsko-prezentacijskih vještina, prodaje, stručnih vještina. U Velaneri se za njih održavaju praktične radionice, tipa kuharske akademije, nakon čega će još sto sati prakse odraditi ovdje i u hotelu Amfiteatar.

Edukacija je potpuno besplatna, a osigurani su i troškovi prijevoza za polaznike kojima će po završetku biti dodijeljene potvrde o uspješnom završenim edukacijskim programima, veli Milevoj te dodaje da su se na javni poziv mogle prijaviti osobe koje imaju završenu srednju školu iz sektora ugostiteljstva i turizma ili osobe koje imaju minimalno jednu sezonu radnog iskustva u navedenim poslovima.

Najboljima osiguran posao

- Moram naglasiti da je program kreiran upravo po potrebama poslodavaca i polaznici će na praksi imati priliku pokazati što su sve naučili, a najbolji od njih dobiti i posao, zaključuje ravnateljica Dioptera.

Projekt "INOVA" sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, IPA IV Operativni program ''Razvoj ljudskih potencijala'', Grant shema ''Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja faza II''. Ukupna vrijednost projekta iznosi 215.752 eura uz sufinanciranje od strane Europske unije u iznosu od 199.980 eura odnosno do 92,69. Projekt završava 18. rujna. (Borka PETROVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter