Besplatnim privjescima pljačkaju naivne građane?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska policija još nije zaključila istraživanje prijave o navodnom pokušaju uvlačenja osnovnoškolaca u kombi stranih oznaka u Fažani i Puli, o čemu smo nedavno pisali, a internetom je već počeo kolati e-mail kojim se građani pozivaju na oprez zbog "zločestih" Rumunja. Iako se "podzemlje" sve više služi modernim tehnologijama čini se da je ova priča, za razliku od prijavljenog slučaja pokušaja otmice, ipak malo prenapuhana.

Naime, ovih dana jedan nam je čitatelj dostavio tekst e-maila kojeg je primio na svoju adresu i zamolio nas da ispitamo jesu li navodi iz njega istiniti.

Mailom se građane upozorava da se na mnogim mjestima - benzinskim postajama ili parkiralištima besplatno dijele privjesci za ključeve i mali kič nakit. A onda slijedi upozorenje: " te stvari ne uzimajte!!!!". U tome je navodno ugrađen chip, odnosno GPS lokator. Kriminalni tipovi vas pomoću GPS-a, koji može biti instaliran i na mobilnom telefonu, prate do kuće i na taj način znaju kada ste kod kuće i kada niste. Kada ste odsutni koriste priliku da provale! Nadalje se pojašnjava da je riječ o "rumunjskim kriminalcima koji su izmislili novi način za provale".

U Policijskoj upravi istarskoj provjerili smo je li zaprimljena kakva dojava o sumnjivim likovima koji dijele privjeske, k tome još i Rumunjima. No niti u Istri, a niti u susjednoj Primorsko-goranskoj županiji nisu zabilježeni slični slučajevi. Premda je Zagreb nešto udaljeniji zanimalo nas je nisu li se na zagrebačkom području pojavili sumnjivci, no ni tamo im nema traga.

Dakle, zasad nema bojazni od privjesaka i nakita, odnosno uređaja za praćenje koje će netko besplatno uvaliti građanima da bi ih kasnije opljačkao. Pa ipak policija poziva građane da prijavljuju sumnjive rabote i likove kako bi se moglo reagirati i prije nego netko postane žrtvom kaznenih djela. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter