Besplatni vrtić za sve male Baljane

Stanari zgrade na Verudi još uvijek bez plina u stanovima (Arhiva GI)
Stanari zgrade na Verudi još uvijek bez plina u stanovima (Arhiva GI)

Žitelji Bala s velikim optimizmom, koja je potkrijepljena izdašnim potporama Općine i tvrtke Mon Perin, ulaze u Novu godinu. Ispod njihove će se jelke naći dragocjeni paketi - od izdašne naknade za novorođenčad, besplatnog dječjeg vrtića, do znatno povećanih iznosa općinskih stipendija.

- Na tragu sve učestalijeg, i već pomalo i zabrinjavajućeg odljeva mladih i školovanih ljudi u inozemstvo u potrazi za boljim i kvalitetnijim životom od onog koji im se pruža u mjestu rođenja i trenutnog stanovanja Općina Bale, uz već uhodan i afirmiran projekt "Parcela za jednu kunu", kojim se mladim ljudima osigurava, uz pomoć kredita i tzv. parcele za jednu kunu (kojom im Općina osigurava zemljište i prateću infrastrukturu) da dođu do svog stambenog prostora, odlučili smo se i za korak više, izjavio je na konferenciji za novinare baljanski načelnik, Edi Pastrovicchio, poručivši da uskoro na snagu stupaju tri nove općinske odluke, koje će, smatra, umnogome pomoći i olakšati život brojnim Baljanima.

Dječji vrtić besplatan za sve

- Infrastruktura su ljudi, i na tom tragu i razmišljanju, od 1. siječnja za sve naše vrtićare, odnosno roditelje djece smještene u dječjem vrtiću, usluga boravka i hrane bit će besplatna. Riječ je o pola milijuna kuna koje će dijelom biti pokrivena iz općinskih sredstava, odnosno u iznosu od 200 tisuća iz tvrtke Mon Perin iz koje će se narednih pet godina izdvajati 40 posto od ukupne svote, pojasnio je Pastrovicchio pohvalivši iznimnu suradnju Općine i tvrtke Mon Perina.

- Dokazali smo, i konstantno dokazujemo da ništa nije nemoguće. Ovaj sporazum dokaz je da ukoliko postoji zajednički cilj, a on je boljitak svih stanovnika Bala, rješenje uvijek postoji, rekao je baljanski dogradonačelnik Massimo Piutti, koji ujedno obnaša i funkciju direktora Mon Perina. Također, izrazio je nadu da će ove potpore prevagnuti u dilemi mladih otići ili ostati, odnosno potvrditi i izvrsnost Bala, kao jedne od najuspješnijih općina u zemlji.

Deset tisuća kuna potpore za novorođenčad

Uz polaznike dječjeg vrtića, a u želji da ih je svakim danom sve više, Općina Bale odlučila je od 1. siječnja svim roditeljima novopristiglih beba uručiti iznos od deset tisuća kuna potpore. Tom odlukom, dosadašnja potpora od pet tisuća, poduplana je.

- Ovom odlukom, vjerujemo da će se učiniti korak više u demografskoj obnovi, izjavio je Pastrovicchio, od kojeg doznajemo da stvari po pitanju nataliteta u ovoj pitoresknoj općini idu k boljem. U desetak je godina broj vrtićara porastao za 100 posto, odnosno broj polaznika predškolske ustanove je s prosječne brojke od dvadesetak mališana porasla na 44 djece, koliko ih je danas upisano u vrtić. Saznajemo da se godišnji prosjek novorođenih stanovnika Bala kreće u rasponu od dvanaest do petnaest beba.

Uz bebe i vrtićare, Općina nije zaboravila ni studente, kojima će se već na prvom rebalansu proračuna, koji se očekuje u siječnju, stipendije povećati.

- Razmišljalo se i o povećanju mjesečnih stipendija za naše studente. Na tom tragu, odlučeno je da se dosadašnje stipendije koje iznose 500, odnosno 600 kuna za one s prosjekom 4.0, podignu na iznos od 800 i 1.000 kuna, rekao je dogradonačelnik Sandi Drandić. Baljanski studenti sada trebaju pričekati rebalans proračuna kako bi povećanje stipendija postalo pravovaljano. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter