Besplatni koncert "Zabavi se bez alkohola i droge"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pod sloganom "Naš glas - naša buducnost", od 12. do 19. kolovoza ce biti održana manifestacija pod nazivom Dani mladih u Puli s ciljem isticanja važnosti mladih kao resursa i nositelja društvenog razvoja. Višednevnim programom ujedno se želi ukazati na moguce aktivno sudjelovanje tog dijela populacije u sadržajima koji nisu vezani iskljucivo uz zabavu, rekao je Elvis Fekete iz udruge ZUM na konferenciji za novinare u Komunalnoj palaci.

Dodao je da se ukljucila i zagrebacka udruga za promociju vrijednosti civilnog društva medu djecom i mladima Jablani, kao i finska udruga Onkolan Nuorisoseura, cime je ova manifestacija poprimila medunarodni karakter.

- Ne bismo li mladima ponudili alternativnu zabavu odlucili smo ponoviti uspješni prošlogodišnji koncert bez alkohola i droge, i to u dva navrata, a ulaz i osvježenje bit ce besplatni. U petak ce, pod motom "Zabavi se bez alkohola i droge", s pocetkom u 21 sat u Klubu Uljanik nastupiti Belfast Food, Radio Aktiv te Bow and Arow, dok ce 16. kolovoza, takoder od 21 sata nadalje, pozornica utvrde Casoni Vecchi ugostiti pulske bendove Hombe i Bastards te duet Nikol i Luka. Želimo ukazati na cinjenicu da je konzumacija alkohola i ostalih opijata zapravo postala društveno prihvatljiva ili se tek nacelno osuduje, rekla je Varja Bastjancic iz udruge Institut.

Ravnateljica Obiteljskog centra Istarske županije Ines Puhar najavila je okrugli stol na temu "Europska dimenzija sudjelovanja mladih u razvoju zajednice", koji je zakazan za 17. kolovoza u 10 sati u prostoru Istarske razvojne agencije.

Pulski IDS o položaju mladih

- Ne samo da nemamo dovoljno visoko educiranih kadrova, nego proizvodimo nekvalitetne i nekonkurentne djelatnike. To potvrduju poslodavci, koji kao glavni razlog nezapošljavanja mladih ne isticu krizu, vec nedostatak radnog iskustva te prakticnih vještina. Stopa nezaposlenosti mladih iznosi 40 posto, odnosno oni cine 31 posto svih nezaposlenih. To znaci da je bez radnog mjesta svaka treca osoba do 29 godina i po tom se pitanju nalazimo u samom vrhu, tik uz Španjolsku i Grcku. Poticaji za zapošljavanje su tek kozmeticke mjere za kratkorocno rješenje, no oni ne mogu imati dugorocni pozitivni efekt. Poslodavcima ne trebaju kadrovi na kojima ce uštedjeti tisucu kuna, nego oni koji mogu stvoriti dodatnu vrijednost, rekao je Rosanda na jucerašnjoj konferenciji održanoj u povodu Medunarodnog dana mladih.

Hrvatska je zemlja s niskim stupnjem obrazovanja, ima svega 10 posto visokoobrazovane radne snage. Usto, svega je 2,3 posto radno aktivne populacije sudjelovalo u programima cjeloživotnog ucenja. To znaci da smo daleko ispod europskog i americkog prosjeka, nadovezao se tajnik Kluba Karl Žužic.


Podijeli: Facebook Twiter