Besplatni internet u Plominu, Tinjanu, Valturi...

Do kolovoza u Istri će se postaviti 16 maketa koje će označavati wifi točke (M. MIJOŠEK)
Do kolovoza u Istri će se postaviti 16 maketa koje će označavati wifi točke (M. MIJOŠEK)

Nešto više od milijun kuna koštao je lani projekt Hotspot Croatia u Istri putem kojeg je Istarska razvojna turistička agencija (IRTA) uspostavila 71 točku besplatnog Interneta na cijelom Poluotoku na najfrekventinijim turističkim lokacijama te je označila posebnim pločama. Ove godine IRTA je ponovno kandidirala novi projekt na Ministarstvo turizma na isti natječaj i ako dobije novac u Istri će se uspostaviti 29 novih točaka, od čega će njih 12 biti u mjestima gdje dosada besplatnog interneta nije ni bilo poput Plomina, Valture, Tinjana, Kokuletovice i Zambratije.

Nove makete

Ujedno, diljem Poluotoka postavit će se do kolovoza 16 maketa koje će označavati u nekom gradu gdje se može pristupiti besplatnom Internetu čiju je izradu iniciralo Ministarstvo turizma te ju je prezentiralo u Rovinju za vrijeme Red Bull Air Racea. Uz to pojačat će se kvaliteta pristupa internetu. Želja je i da se wifi postavi i u Zračnoj luci Pula kuda godišnje prođe više od 360 tisuća putnika. Cijeli projekt ove godine koštat će 890 tisuća kuna, a rezultati natječaja Hotspot Croatia znat će se uskoro.

- Najprije smo u svim gradovima povezali  sve točke u jednu jedinstvenu točku, a potom smo ih sve povezali na jednu lokaciju putem cloud tehnologije. To smo napravili kako bismo mogli upravljati mrežom te omogućili njeno dugoročno upravljanje. Ujedno putem wifi točaka omogućili smo da se korisnici direktno spoje na županijski turistički portal. Dakle, ako se netko spoji na wifi točku u Poreču, automatski im se na ekranu uređaja pojave sve informacije o toj destinaciji poput smještajnih kapaciteta, događanja i slično,  kaže nam direktor IRTA-e Siniša Miljević.

Pritom, u ovaj projekt još uvijek nisu uključeni Pula, Novigrad, Brtonigla, Medulin i Gračišće. S Novigradom i Pulom već se razgovara da se umreže.

Svaki klik važan

Budući da svi oni koji se uključe na mrežu automatski posjećuju web stranicu, Miljević procjenjuje da je ovaj sustav u prva četiri mjeseca proizveo pola milijuna kuna promotivne vrijednosti gledajući vrijednost jednog klika na stranicu. Naime, od dva milijuna posjetitelja na web stranicama godišnje, u prva četiri mjeseca ove godine njih 144 tisuće ih je bilo na webu upravo putem wifi mreže. Očekuje da bi promotivna vrijednost do kolovoza mogla premašiti milijun kuna.

- U tu vrijednost nije uključen posjet društvenim mrežama Facebooku i Twitteru nakon priključenja na wifi i činjenica koliko ljudi dok su u destinaciji dijele sadržaja sa svojim prijateljima. Naše početne procjene su bile da ako od tri milijuna gostiju koji dođu u Istru samo se 10 posto njih priključi na mrežu i dijeli sadržaje, imamo doseg do 39 milijuna ljudi. Već smo sada na tom tragu, kaže nam Miljević. Naime, pokazatelji govore da je Facebook druga najposjećenija stranica nakon što se gost priključi na mrežu nakon provjere mailova, dok je Twitter na 8. mjestu, a Instagram na 18 mjestu.

Ujedno wifi mreža koristi se i u druge svrhe, ističe Miljević. Primjerice za vrijeme Red Bull Air Race upravo se preko wifi-ja prenosio radijski program te značajne manifestacije putem live streaminga te su se putem mreže spajale fiskalne kase. Slično su za svoje manifestacije učinili Poreč i Umag. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter