Besplatne udžbenike daju Umag, Buzet i Novigrad

(K. ŠTEDUL FABAC/PIXSELL)
(K. ŠTEDUL FABAC/PIXSELL)

U knjižarama su počele predbilježbe za školske knjige i radne bilježnice čije se cijene kreću od 600 kuna za prve razrede osnovne škole pa sve do 1.200 i više kuna za osmaše. Stoga mnogi roditelji već sada počinju štedjeti potreban novac do kraja kolovoza kada počinje podjela udžbenika. Posebnost ove godine je ta što dolaze potpuno novi udžbenici, jer se nakon četiri godine kreće s novim programima, pa ih moraju nabaviti svi učenici, što će vjerojatno stvoriti i veće gužve, ali i veće izdatke roditeljima.

No, izdaci za osnovce bit će manji roditeljima u Umagu i Novigradu jer ove jedinice lokalne samouprave od 2009., odnosno od 2010. godine financiraju nabavku udžbenika iz svih predmeta. Kako doznajemo iz umaške gradske uprave, za tu su svrhu u ovogodišnjem proračunu osigurali dodatna sredstva u iznosu od ukupno 600 tisuća kuna.

-Time Grad Umag nadstandardno pomaže učenicima svih razreda umaških osnovnih škola, kojih je 960. Osim učenika umaških osnovnih škola s prebivalištem na području Umaga, pravo na sufinanciranje imaju i učenici s prebivalištem na području Umaga, ali koji su upisani u osnovne škole susjednih gradova: Buja, Novigrada i Brtonigle, kažu u gradskoj upravi. Dodaju da se za sve dodatne informacije vezane za predbilježbu za narudžbu udžbenika koju je potrebno izvršiti do 31. srpnja, građani mogu obratiti Upravnom odjelu za društvene djelatnosti.

Grad Novigrad će i ove godine za učenike osnovnih škola financirati kupnju neradnih školskih udžbenika obaveznog dijela školskog programa, odnosno udžbenika u kojima se ne piše i mogu se koristiti narednih školskih godina, a za to su u gradskom proračunu izdvojili 165 tisuća kuna.

- Nabava udžbenika za učenike iz potrebitih obitelji također je osigurana na način da će roditelji ili skrbnici, korisnici potpora i pomoći iz socijalnog programa Grada i Centra za socijalnu skrb Buje, kao i roditelji ili skrbnici djece s posebnim obrazovnim potrebama uz suglasnost Upravnog odjela za opću upravu, pravne poslove i društvene djelatnosti Grada Novigrada ostvariti pravo na financiranje punog iznosa udžbeničkog kompleta, istaknula je Ružica Mitrović Maurović, pročelnica nadležnog odjela.

- Grad Vodnjan u proračunu za ovu godinu osigurao je 50 tisuća kuna za pomoć pri nabavi udžbenika učenicima osnovnih škola na području našega Grada. Početkom školske godine 2014./2015., svakom će se učeniku refundirati iznos od 100 kuna, doznajemo od resorne vodnjanske pročelnice Nensi Giachin Marsetič.

Što se tiče učenika iz potrebitih obitelji, istima će se pomoći temeljem socijalnog programa Grada putem jednokratne pomoći obiteljima, za namjenu nabave udžbenika i školskog pribora.

U Gradu Bujama pravo na sufinanciranje dijela troškova za nabavu obveznih školskih udžbenika za djecu koja se redovno školuju, a najdulje do 18. godine imaju i roditelji, odnosno skrbnici koji su korisnici potpora i pomoći iz socijalnog programa Grada. Imaju pravo na naknadu u visini do 50 posto ukupno utrošenih sredstava, ako to pravo nisu ostvarili pod drugim propisima. (Vedrana HABEREITER)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter