Besplatne radionice za privatne iznajmljivače

 Iva Jeletić Prodan, Lenka Šajina i Maja Stranić (Davor ŠIŠOVIĆ)
Iva Jeletić Prodan, Lenka Šajina i Maja Stranić (Davor ŠIŠOVIĆ)

Dvodnevni edukacijski program za privatne iznajmljivače nazvan "Mali iznajmljivač - veliki posao" zajednički je projekt turističkih zajednica središnje Istre te općina Motovun i Žminj, a uz očekivanih stotinjak sudionika održat će se predstojećeg vikenda, u petak i subotu, 11. i 12. studenog, u konferencijskoj sali pazinske gradske sportske dvorane. Projekt su na konferenciji za novinare jučer predstavile direktorice motovunske i žminjske turističke zajednice Iva Jeletić Prodan i Lenka Šajina te pročelnica pazinskog gradskog Odjela za financije Maja Stranić Grah.

Ovaj je edukacijski program, kakvih će u nastavku jeseni i zime biti još, prvi zajednički odnosno suradnički projekt ovih triju turističkih zajednica, koje su ga zajedno kandidirale na natječaj Hrvatske turističke zajednice i dobile sredstva za njegovo provođenje. Lenka Šajina objasnila je motivaciju i potrebu za ovakvim programima činjenicom da središnja Istra već nekoliko godina za redom bilježi dvoznamenkasti porast turističkog prometa. Ovogodišnji rezultati, u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, pokazuju da je broj noćenja na području TZ-a Motovuna porastao za 14 posto, na području TZ-a Žminja za 15,38 posto te na području TZ-a središnje Istre za 15,94 posto. Trenutačno na području ove tri turističke zajednice djeluje 710 registriranih iznajmljivača koji raspolažu s ukupno 4.746 turističkih postelja.

- Broj iznajmljivača i dalje raste pa smatramo našom dužnošću da svim tim ljudima pomognemo da budu konkurentniji osmišljavanjem svoje ponude i da budu u trendu, ali i da budu dobro upoznati sa svim propisima koji se tiču njihovog poslovanja kako bi u budućnosti turistički rezultati ovog područja bili još bolji, zaključila je Šajina.

Jeletić Prodan je ukratko predstavila program ovog dvodnevnog seminara kojeg će voditi turističke stručnjakinje iz Splita Anamarija Cicarelli i Barbara Marković. U petak su od 16 do 20 sati na programu teme vezane uz procedure prodaje smještajnih kapaciteta, prezentaciju smještajnih objekata, poslovanje s turističkim agencijama i korištenje turističkih portala, dok su u subotu od 9 do 13 sati u programu teme vezane uz klasično oglašavanje i popunjavanje smještaja, prilagodbu smještajne ponude ukusima i potrebama gostiju, među ostalim i gostiju s posebnim potrebama, uz izvansezonsko poslovanje i vođenje poslovnih knjiga, dok će na samom kraju seminara biti predstavljeni i neki istarski primjeri dobre prakse s dodatnim proizvodima i uslugama.

- Ova će edukacija biti posebno zanimljiva onima koji su novi u iznajmljivačkom poslu, ali može biti korisna i za one iskusne, naglasila je Jeletić Prodan.

Stranić Grah je pak naglasila kako je područje središnje Istre za razliku od obale izuzetno pogodno za razvoj cjelogodišnjeg turizma pa je i to bio motiv za udruživanje ove tri turističke zajednice u radu na zajedničkom cilju. Sudjelovanje na ovoj edukaciji je besplatno, a zainteresirani polaznici moraju se prijaviti svojim matičnim turističkim zajednicama u Žminju, Motovunu i Pazinu. (D. ŠIŠOVIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter