Besplatne radionice za mlade novinare u kulturi

Maja Iskra, Sanja Čerlenica i Boris Vincek predstavili su treće izdanje Medijskog kultivatora
Maja Iskra, Sanja Čerlenica i Boris Vincek predstavili su treće izdanje Medijskog kultivatora

U pulskoj Galeriji Cvajner danas je predstavljen projekt Medijski kultivator, koji će se sastojati od novinarskih i fotografskih radionica, a održavat će se će od 13. do 27. studenoga na više lokacija u Puli, u organizaciji Udruge Metamedij.

Projektna asistentica udruge Sanja Čerlenica napomenula je da je cjelokupni program besplatan. Raspored, opis predavanja i prijavnice dostupni su na www.metamedia.hr, a prijave su otvorene do četvrtka. Program je namijenjen najviše mladima od 15 do 35 godina, ali radionice mogu pohađati i stariji.

Bit će to treće izdanje ovog programa i, kako je kazao urednik portala Kulturistra Boris Vincek, cilj je polaznike ubaciti u vatru i pripremiti ih za terenski rad, a u osnove će ih najvećim dijelom uvesti novinar i pisac Davor Mandić, dok će ih novinarskoj fotografiji podučiti Dejan Štifanić, fotoreporter s dugogodišnjim iskustvom, što je novost ove godine. Od predavača i mentora tu su i voditelj galerije Galženica i povjesničar umjetnosti Klaudio Štefančić, kazališni kritičar i novinar Igor Ružić, umjetnički fotograf i voditelj galerije Makina Hassan Abdelghani, novinar, pisac, glazbeni i filmski kritičar Anđelo Jurkas te Boris Vincek.

Glavne su teme kritika i nedostatak kritike u medijima te kako se ona piše. Cilj programa je educirati mlađu populaciju kako bi adekvatno mogla pratiti i prezentirati umjetničke i kulturne prakse, približiti i povezati dostupnost, razumijevanje i vidljivost kulturne umjetničke produkcije te, povrh svega, stvoriti novu potencijalnu publiku, kulturne i medijske djelatnike. Uz teorijska predavanja, polaznici će imati priliku primijeniti naučeno kroz terenski rad te učiti pisati novinarske kritike, reportaže i izrađivati novinske fotografije uz stručno mentorstvo i vodstvo. Važan segment projekta je omogućavanje dugoročne suradnje s portalom Kulturistra.

Osim radionica bit će i diskusija, a javnom diskusijom na temu "Kulturna kritika u novim medijima" u Galeriji Cvajner 27. studenoga bit će okončan treći Medijski kultivator.

Projekta asistentica Metamedija Maja Iskra kaže da će fotografi snimati probe Teatra Naranča te izložbu Sandra Đukića, a novinari će pisati o toj izložbi te predstavi "Rinimo ga naprid" INK-a.

Projekt sufinanciraju Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova, Grad Pula i Istarska županija. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter