Besplatne jazz radionice u Rojcu

Gasper Bertoncelj
Gasper Bertoncelj

U organizaciji Hrvatske glazbene unije, podružnice Pula, u Rojcu će se u petak 14. kolovoza i u četvrtak 27. kolovoza održati besplatne jazz radionice koje se održavaju već petu godinu, a umjetnički direktor je Adriano Bernobić.

Prvu radionicu u petak od 16 do 18 sati vodit će Gasper Bertoncelj, bubnjar koji uživa međunarodni ugled i majstor sviranja s metlicama. Strast za glazbu odveo je ovog Slovenca u Linz, u Austriju, gdje je studirao na Sveučilištu Bruckner, a mentor mu je bio Doug Hammond koji ga je nagovorio da se nakon diplome preseli u New York. Tu je magistrirao dvije godine kasnije a mentori su mu bili Victor Lewis, Billy Drummond, Andy Watson i John Patitucci. Osim jazza voli istraživati i blues, country & western, rock'n'roll, latin, gypsy swing, funk, R'n'B, a sudjelovao je u mnogim projektima u SAD-u i Europi te je predvodio i svoje sastave. Uz to je snimio i nekoliko CD-a. Osim što svira, Bertoncelj vodi radionice u kojima mu je polazna točka njegov priručnik "Brush Book: Playing With Brushes" u kojem pokazuje svoje jedinstvene tehnike i pristup u sviranju s metlicama.

Drugu radionicu koja će se održati 27. kolovoza od 16 do 18 sati vodit će Vojkan Jocić a tema će biti "Saksofon u jazzu". Jocić je magistrirao na Kunst Universitat Graz u klasi Petera Strauba. U vrijeme studija počinje svirati s Opernim orkestrom iz Graza, Simfonijskim orkestrom Graz, i nekim komornim ansamblima. Nastupa i kao solist uz pratnju Wolfganga Rieglera. S kolegama iz klase osniva kvartet saksofona Quadrophone s kojim nastupa u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Crnoj Gori. Tri godine za redom bio je dobitnik nagrade Status za najboljeg jazz saksofonista u Hrvatskoj, a dobitnik je i tri Porina s ansamblom Jazziana Croatica. Član je Jazz orkestra Hrvatske radio televizije, Jazz room ansambla, CHui the banda te vodi vlastiti WYQ-Woykan Yotsich Quartet. Surađuje sa eminentnim domaćim i inozemnim glazbenicima, kako u jazz i klasičnoj tako i u popularnoj glazbi.

Za sudjelovanje u radionicama nije potrebna nikakva prijava, dovoljno je samo doći u zakazano vrijeme na prvi kat Rojc u prostorije Puhačkog orkestra grada Pule. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter