Besplatne domene bit ce preduge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Problem besplatne internetske domene .hr, koju koriste mnoga poduzeca i obrti, zahtjeva koordiniranu akciju kako bi bio riješen.

Pocetkom travnja ove godine na snagu je stupio novi pravilnik o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom. Dosad su obrtnici imali pravo na registraciju jedne besplatne domene ".hr", i to u obliku "imeobrta.hr". Medutim, sada se im se nudi varijanta "imeobrta+djelatnost.hr", što je obrtnicima neprihvatljivo.

Naime, domena s dugackim nazivom bila bi besplatna, dok bi skracena verzija koštala 615 kuna godišnje. Dugacak naziv besplatne domene bio bi nepraktican i dodatno bi otežao pristup stranicama pojedinog obrta. Kako prenosi Tportal.hr, obrtnici su zbog toga zakazali sastanak u sjedištu CARNeta.

Direktor CARNeta Zvonimir Stanic tvrdi da problema nema:

- Sastanku se odazvao samo jedan obrtnik, stoga smo odlucili prebaciti termin za polovicu srpnja. Naša je intencija da se svi obrtnici okupe te da se zajedno dogovorimo kako da njima uslugu ucinimo što kvalitetnijom. Stoga smo predložili da se u cijelu tu pricu ukljuci Hrvatska obrtnicka komora, s kojom cemo dalje pregovarati. Mislim da obrtnici nece imati problema jer ce zadržati sva dosad stecena prava. Obrtnici ce na raspolaganju imati jednu besplatnu domenu, dok ce drugu morati placati. Namjera nam je da im izademo u susret jer su trenutno u nepovoljnijoj situaciji u odnosu na poduzeca, izjavio je Stanic.

Nenad Klapcic iz Ureda za odnose s javnošcu Hrvatske obrtnicke komore kaže da je ta organizacija upoznata sa spomenutim problemom.

- Obrtnici u sklopu svojih cehova moraju problematizirati slucaj da bismo mi preuzeli inicijativu za rješavanje tog problema, istaknuo je Klapcic.


Podijeli: Facebook Twiter