Besplatna zemlja s Turnine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na odlagalištu gradevinskog otpada Turnina kod Rovinja može se besplatno preuzeti zemlja koja se može koristiti u poljoprivredi ili za uredenje zelenih površina. Rijec je o cetiri tisuce kubika zemlje dobivene separacijom gradevinskog otpada, odnosno materijala dobivenih iskapanjem temelja i infrastrukturnih kanala.

"Zemlja se može preuzeti svaki dan, osim nedjelje, u radno vrijeme deponija od 8 do 15 sati. Mi zaracunavamo samo troškove ukrcaja", kaže Marko Paliaga, direktor Komunalnog servisa, gradske tvrtke koja upravlja Turninom.

Na Turnini, koja zaprema nešto više od dva hektara površine, je od formiranja odlagališta 1996. odloženo oko 150 tisuca kubika gradevinskog otpada nastalog ne samo iskopom, vec i rušenjem starih objekata. Od kada je Komunalni servis preuzeo odlagalište pocelo je sustavno recikliranje odloženog materijala. Linijom za recikliranje izdvaja se lomljeni kamen, šuta i zemlja.

Kamen pogodan za gradnju koristi se kao gradevinski materijal za nasipe na javnim površinama. Preostali dio kamena se melje i takoder upotrebljava za javne radove.


Podijeli: Facebook Twiter