Besplatna radionica spekulativne dizajnerske prakse

Rok za prijavu je 15. svibnja
Rok za prijavu je 15. svibnja

Besplatnu radionicu spekulativnog dizajna pod nazivom "Objekti u prostoru" od 23. - 28. svibnja u Društvenom centru Rojc u Puli organizira udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu te dizajnerima Ivicom Mitrovićem i Olegom Šuranom i Društvom arhitekata Istre, u sklopu projekta Otvoreni grad kojeg vodi Breda Bizjak.

Multidisciplinarnost

- Spekulativna dizajnerska praksa bavi se ispitivanjem i propitivanjem (tehnoloških) budućnosti. Baveći se budućnošću, radovi iz ovog područja zapravo se referiraju na sadašnjicu, te želje i tendencije društva i građana. Dizajn se ovdje koristi kao jezik čija metodologija i isporuka uspješno komuniciraju sa širom publikom.

Ovo multidisciplinarno područje okuplja stručnjake dizajna, psihologije, sociologije, arhitekture i urbanizma, umjetnosti, filma, i brojnih drugih, u cilju propitivanja utjecaja tehnologija na društvo, ističu organizatori te najavljuju organizatori te ističu da je cilj radionice "upoznavanje ne/vidljive Pule, njene povijest i sadašnjosti te spekuliranje o njenim budućnostima. Kroz istraživanje odnosa tehnologije i društva u javnom prostoru grada Pule promišljat će se o alternativnim sadašnjostima grada. Sudionici će na radionici dizajnirati različite objekte u prostoru – prototipove spekulativnog dizajna".

- Radionica nudi iskustvo multidisciplinarne radne grupe koje omogućuje percepciju dizajna kao drukčijeg načina razmišljanja – refleksivnog, kritičkog i društveno odgovornog. Dizajna koji tjera na razmišljanje, podiže svijest, propituje, provocira djelovanje, otvara rasprave te može ponuditi alternative nužne današnjem svijetu, ističe se u najavi.

Vrhunski stručnjaci

Program radionice uključuje predavanja, vođene obilaske i praktičan rad u grupama uz stručno mentorstvo i tehničku podršku. Radionicu vode mentori Daniel Walklin (Studio PSK, London) i Oleg Šuran (DVK/UMAS, Split) te Patrick Stevenson-Keating (Studio PSK) i Ivica Mitrović (DVK/UMAS). Radionica je namijenjena mladima, studentima, te mladim stručnjacima i umjetnicima iz područja dizajna, sociologije, antropologije, urbanizma, arhitekture, psihologije, povijesti, programiranja, elektronike, IT-a, novomedijske umjetnosti, itd. Za sudjelovanje u  radionici moguće se prijaviti slanjem e-maila na adresu:

[email protected]. Rok za prijavu je 15. svibnja 2016. Broj sudionika je ograničen. Prijava treba sadržavati: ime i prezime, adresu, mobitel, e-mail, životopis (zanimanje, područje djelovanja, vještine, itd. - max 900 znakova) i motivaciju za radionicu (max 900 znakova). Sudjelovanje na radionici je besplatno, a polaznicima će biti osiguran smještaj i ručak te plaćeni putni troškovi javnog prijevoza. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter