Besplatna pravna pomoć Puljanima

Savjetovanje su pružile studentice zagrebačkoga Pravnog fakulteta (M. MIJOŠEK)
Savjetovanje su pružile studentice zagrebačkoga Pravnog fakulteta (M. MIJOŠEK)

Majka mi ima 90 godina i nakon operacije vratila se doma, potpuno je nemoćna, ne može bez nečije pomoći. Prvih dana morala sam biti s njom, ali sam zbog toga uzela godišnji odmor, jer mi je rečeno da nemam pravo na dva tjedna plaćenog bolovanja za njegu majke, da se to odnosi samo na članove najuže obitelji, supruga i djecu. Imam li po zakonu pravo na plaćeno bolovanje radi njege nepokretne majke?, upitala je gospođa iz Pule studentice Pravnog fakulteta u Zagrebu koje su jučer Puljanima nudile besplatnu pravnu pomoć.

Pravo pitanje na pravom mjestu, nema što, ali to je bilo jedino pitanje jedine posjetiteljice tribine održane u Domu zdravlja na kojoj se moglo štošta zanimljivog i poučnog čuti o pravima i obvezama pacijenata i zdravstvenih radnika. Zanimljivo, u zemlji koju mnogi prozivaju zbog pravne nesigurnosti, u doba kad se žalimo da su nam prava ova i prava ona ugrožena svakodnevno i u svakom pogledu, kad se pravni savjet u odvjetničkim uredima masno plaća - nikome ne treba pravni savjet!?

Tri buduće pravnice došle su prezentirati rad Pravne klinike koja evo već drugu godinu djeluje na fakultetu, na kojoj studenti s profesorima i asistentima proučavaju pojedine slučajeve i savjetuju. Cilj je jednostavan i plemenit: pružiti besplatnu pravnu pomoć građanima koji to osnovno pravo na drugi način ne mogu ostvariti. Osim spomenutih prava pacijenata, u Pravnoj klinici "liječe" i druge pravne bolesti ovog društva: bave se obiteljskim pravom i zaštitom djece, zaštitom radnika, diskriminacijom i manjinama, pitanjima državljanstva i azila, zaštitom žrtava i svjedoka kaznenih djela te zaštitom okoliša.

Ako se netko u bilo čemu od ovoga prepozna, i dalje će ih naći u Zagrebu, na Pravnoj klinici Pravnog fakulteta, u Tkalčićevoj ulici broj 48-50, na e-mail adresi [email protected] ili na telefonu 01/4811-360. Treba im kompletna dokumentacija u kopijama s kopijom osobne iskaznice i pratećim pismom, a oni će vam svoje pravno mišljenje ponuditi za nekoliko tjedana. I to besplatno! (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter