Besplatan upis, ali uz doplatu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je najavljeno da ce svi brucoši ove godine upisati fakultete bez placanja da bi se svima omogucio ravnopravan pristup visokom obrazovanju, pristup fakultetu ipak nece biti za sve besplatan.

Naime, neki se fakulteti ne žele odreci novca koji dobiju od prijemnih ispita, pa su odlucili zadržati dodatne provjere znanja koje ce koristiti kao uvjet za upis zajedno s državnom maturom. Pristupanje ovim ispitima placa se od 200 do 450 kuna.

Svi maturanti koji su odabrali studij na kojem se traži dodatna provjera znanja na ove ce ispite morati izaci prije nego što im budu poznati konacni rezultati državne mature. Time ce dodatne provjere morati platiti i oni kandidati koji zbog loših rezultata iz državne mature nece moci na željeni studij.

U pravilu, dodatne provjere provode akademije likovnih, glazbenih i dramskih umjetnosti gdje državna matura donosi vrlo malo bodova jer su važnije posebne vještine i talenti buducih brucoša. No, od dodatnih ispita ne odustaju i neki fakulteti na koje stremi najveci broj maturanata.

Tako je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu potrebno položiti test intelektualnih sposobnosti koji se placa 250 kuna. Na Pravnom fakultetu test razumijevanja teksta i logicnoga zakljucivanja košta 200 kuna. Maturantima nece biti dovoljna državna matura ni za upis na Kineziološki, Stomatološki i Arhitektonski fakultet u Zagrebu.


Podijeli: Facebook Twiter