Besplatan prolaz iskljucivo uz supervizora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na redakcijski mail dobili smo pismo citatelja koji se požalio da na automatskim naplatnim postajama Bina Istre ne može koristiti svoje pravo na besplatni prolaz kao osoba s invaliditetom.

- Ogorcen sam na rad Bina Istre. Korisnik sam kartice prolaza bez naplate, ali svoju pogodnost ne mogu koristiti jer nakon uvodenja automatizirane naplate na manjim izlazima ne postoji osoba koja bi utvrdila identitet osobe s invaliditetom.

Zbog toga moram izlaziti na vecim izlazima u kojima se nalaze djelatnici, trošim gorivo, a takvo ponašanje koncesionara je diskriminacijsko, stoji u pismu citatelja koji je htio ostati anoniman.

No, problema s korištenjem kartice za besplatnu cestarinu na automatskim naplatnim postajama ipak nema, tvrde u Bina Istri.

- Osobe s invaliditetom prilikom izlaska na naplatnoj postaji u kojoj nema djelatnika moraju tek svoju karticu ubaciti u aparat i pritisnuti tipku za poziv supervizora, nakon cega im se javi djelatnik i u vrlo kratkom roku podiže rampu, kazao nam je Christian Santalesa iz Bina Istra Upravljanje.

Zakonom o cestama odredeno je da su placanja cestarine oslobodene osobe kod kojih je utvrdeno tjelesno oštecenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 80 ili više posto te HRVI sa sto posto tjelesnog oštecenja.

Pravo na besplatno korištenje autoceste imaju i osobe kojima je utvrdeno stopostotno oštecenje vida, i to samo za jedan osobni automobil koji imaju u svom vlasništvu, odnosno koji koriste na temelju ugovora o leasingu.

Pitali smo bi li ENC sustav pojednostavio prometovanje osobama s invaliditetom.

- Kartice za slobodan prolaz osobama s invaliditetom izdaju iskljucivo Hrvatske autoceste koje, kao ni ostale zemlje, nemaju mogucnost ovakve vrste prolazaka putem ENC sustava. Na taj nacin ne bi se mogli kontrolirati korisnici, rekao je Santalesa.


Kako do kartice za besplatnu cestarinu?


Za izdavanje ili produženje smart kartice za besplatno korištenje autocesta osobe s invaliditetom moraju u Hrvatske autoceste poslati originalno rješenje o invalidnosti, odnosno ovjerenu kopiju od javnog bilježnika na kojoj je vidljiv postotak invalidnosti uz fotokopiju knjižice vozila, prometne dozvole i osobne iskaznice. Detaljnije upute dostupne su na internet stranici www.hac.hr.


Podijeli: Facebook Twiter