Besplatan maraton hrvatskih filmova za sve uzraste


Druga Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se danas u 14 kino dvorana u devet gradova u Hrvatskoj, među kojima je i Pula. Dakle, u Puli, točnije u Kinu Valli, te u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Dubrovniku, Sisku, Kutini, Velikoj Gorici i Hrvatskoj Kostajnici u jednoj će se večeri i noći prikazati više od 150 filmova - počevši od  zagrebačke premijere filma "Sveci", splitskog redatelja i scenarista Ivana Perića, u kojem uloge tumače i egzotična Ana Gruica i Siniša Vuco koji naravno glumi sam sebe, a za glazbene je partiture zaslužan bend Kuzma i Shaka Zulu.

U pulskom Kinu Valli program će u 18 sati otvoriti "Sinji galeb", dugometražni igrani film za djecu i mlade Branka Bauera snimljen 1953. godine. Film donosi dirljivu priču o dječaku Ivi iz malog primorskog mjesta kojem se nenadano vraća davno nestali otac, no on ubrzo umire i sinu ostavlja trošnu barku imena Sinji galeb.

U 19.30 sati na programu su dva kratka igrana filma, oba s redateljskim potpisom velikog hrvatskog redatelja Ante Babaje. Riječ je o filmovima "Ljubav" (Amor) i "Jury".

Što prati život siromašnih u primorskom zaleđu i kakva je sudbina kćeri Male koju otac Jakov vodi nemilosrdnom gazdi da radi kao sluškinja i otplati njegov dug, gledatelji će moći pogledati u 20 sati u restauriranom filmu "Kameni horizonti" Šime Šimatovića iz 1953. godine.

U kolažu animiranih filmova koji počinje u 22 sata gledatelje očekuje "Zulejka" u režiji Tomislava Gregla, bajkovita-trnovita legenda o djevojci Zulejki, koja nakon što po očevu naređenju izbjegne udaju za grofa, u ratu izgubi voljenog kapetana i zbog nesretne se ljubavi sunovrati u ponor koji i dan-danas u Ogulinu nosi njezino ime.

Priču o usamljenom skretničaru koji ponudi prenoćište lijepoj djevojci iz vlaka što se boji miša donosi "Skretničar" Davora Međurečana, a kao šećer na kraju organizatori najavljuju animiranu urnebesnu komediju u duhu nijemih filmova "Slatki snovi", u kojoj se slučajno susretnu kućni hrčak i par vjeverica koji mu ispunjava snove. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter