Bespilotna letjelica pala na južnokorejski otok

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neidentificirana bespilotna letjelica srušila se na južnokorejski otok nedaleko od sporne pomorske granice sa Sjevernom Korejom, objavilo je u utorak južnokorejsko ministarstvo obrane, dodajući da je pokrenulo istragu o tomu je li riječ o sjevernokorejskoj špijunskoj letjelici.

Letjelica je pala na otok Baengnyeong u ponedjeljak, u trenucima dok je Sjeverna Koreja ispaljivala više od sto komada topničkog streljiva u južnokorejske vode u sklopu vojne vježbe, na što su Južnokorejci odmah odgovorili istom mjerom. Južnokorejska vojska pokušava utvrditi otkud je doletjela letjelica i koja bi mogla biti njezina svrha, te također istražuje moguću povezanost letjelice sa sjevernokorejskim špijunskim programom, rekao je visoki vojni izvor.

Sjeverna Koreja održala je vojnu vježbu u ponedjeljak kao odgovor na to što je UN prošli tjedan osudio nova lansiranja sjevernokorejskih projektila. Od 500 ispaljenih topničkih okvira u sklopu vježbe, stotinu ih je palo s južnokorejske strane morske granice. Južnokorejska mornarica odmah je odgovorila i ispalila 300 komada topničkog streljiva na sjevernokorejsku stranu. Seul je podigao i nekoliko zrakoplova F-15 da patroliraju uz granicu.

Morska granica nekoliko je puta bila predmetom sukoba dviju Koreja. Prije četiri godine Sjeverna Koreja je topništvom napala južnokorejski otok Yeonpyeong pri čemu su četiri osobe poginule. U blizini je potopljen i južnokorejski brod Cheonan. Međunarodna istraga utvrdila je da ga je pogodio sjevernokorejski torpedo. Razgraničenje na moru određeno je nakon Korejskog rata, ali Sjeverna Koreja tu granicu ne priznaje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter