Besparica usporila rušenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S proljecem gotovo svake godine startaju velike akcije rušenja bespravno sagradenih objekata na istarskom priobalju, bilo u režiji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva, bilo samih graditelja. Oni su silom prilika, od straha pred inspekcijom i naplatom troškova rušenja, sami uklanjali ono što su gradili bez dozvola, i to nakon što bi od nadležne inspekcije dobili rješenje o rušenju.

Ovog proljeca, kao i lani, na tom polju izgleda vlada zatišje. Iz resornog nas ministarstva obavještavaju da se trenutno na podrucju Istarske županije vodi inspekcijski postupak u 1.985 slucajeva bespravne gradnje. Navode da je najveca koncentracija ilegalnih gradevina oko vecih gradova i naselja na zapadnoj obali istarskog poluotoka, i to posebice oko Rovinja, Poreca, Pule, Fažane, Medulina i Peroja te oko naselja Kavran, Pavicini, Duga Uvala i Peruški u marcanskoj opcini.

Na naš upit kada se mogu ponovno ocekivati neke vece akcije rušenja, dobili smo tek šturi odgovor da ce se takvi objekti uklanjati prema planu Uprave za inspekcijske poslove.

Od pocetka 2006. godine do danas gradevinska je inspekcija uklonila 695 bespravnih gradevina na podrucju županije - najviše u opcini Marcana, i to na širem podrucju naselja Kavran, potom na podrucju Grada Umaga oko Lovrecice i Babica te na širem podrucju Grada Poreca i medulinske opcine. Medutim, broj uklonjenih objekata puno je veci jer vecina vlasnika sama ruši svoje gradevine, prije dolaska bagera Ministarstva.

- Prošle godine gotovo 90 posto objekata uklonili su sami vlasnici. Uz obustavu velikog i nekontroliranog širenja bespravne gradnje, ovo je bio prvi dodatni cilj koji se želio postici, a to je da vlasnici, odnosno investitori postupaju po rješenju inspekcije, objasnila nam je glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša Kata Gojevic.

Od nacelnika i procelnika gradova i opcina najviše zahvacenih ilegalnom gradnjom saznali smo tek da nitko od njih ne zna hoce li ove godine biti rušenja, u kojem obimu i radi li se uopce nešto. Neslužbeno se pak s više strana moglo cuti da nekih vecih akcija nece biti jer za to navodno nema novca.

Na upit koliko je Ministarstvo prošle godine prihodovalo od troškova rušenja objekata koje nisu uklonili sami vlasnici, dobili smo odgovor da vlasnici bespravno sagradenih objekata koje je uklanjala gradevinska inspekcija uplacuju sredstva u državni proracun, a ne na racun Ministarstva.

Bez obzira na to, u Ministarstvu planiraju izdvojiti sredstva za ove potrebe, iako nisu naveli koliko. Nadaju se samo da ce se u buducnosti taj dio sredstava dodatno smanjivati, što zbog sve manjeg broja bespravnih objekata, što zbog toga što ce ih vlasnici sve više sami uklanjati.


Podijeli: Facebook Twiter