Beskućnicima sa Stoje novac, ne i smještaj

U baraci u Ulici Agnana smjestila se obitelj iako nemaju ni struje, ni vode (D. STIFANIĆ)
U baraci u Ulici Agnana smjestila se obitelj iako nemaju ni struje, ni vode (D. STIFANIĆ)

Priča o beskućnicima sa Stoje, Jasminki, njenom sinu i nevjesti, koji žive bez vode i struje, a koji zbog nepostojanja sanitarnog čvora nuždu obavljaju u vrećicama koje potom bacaju u kontejner, ne samo da je zgrozila pulsku javnost već je otvorila i niz pitanja. Prvenstveno pitanje skrbi o ljudima koji su iz inih razloga ostali bez krova nad glavom i koji tumaraju ulicama grada u potrazi za kojom kunom ili pak toplim smještajem i hranom. Također, priča sa Stoje otvorila je i pitanje nadležnosti institucija budući da se, osim beskućništva, obitelj bori i s bolešću.

Kao što je napomenula ravnateljica Gradsko društva Crvenog križa Nevija Srdoč, slučaj obitelji sa Stoje prelazi razinu humanitarnih organizacija te je to u nadležnost Centra za socijalnu skrb. Međutim, Centar nema rješenja za problem obitelji s baraka na Stoji. U neku je ruku to potvrdila i voditeljica tamošnjeg Odjela za starije osobe Egle Rojnić.

- Centar je obitelji priznao određena prava, poput prava na novčanu pomoć, i to je sve. Što se tiče zbrinjavanja, nažalost imamo samo jednu mogućnost, a to je smještaj u ustanove, no obitelj kao takva ne zadovoljava, niti ispunjava ijedan u nizu zakonskih uvjeta i kategorija prema kojima bi ih mogli smjestiti u jednu od ustanova. Dakle, nažalost, nemamo mogućnost ponuditi im smještaj, rekla je Rojnić. Dodala je da Centar u ovom slučaju može intervenirati samo u materijalnom smislu.

Što se tiče prisilnog smještaja, Rojnić kaže da i u tom smislu osobe moraju ispunjavati određene zakonske uvjete i imati jasno definirane razloge takvog smještaja što konkretna obitelj nema.Podsjetila je da također valja voditi računa da postoji i slobodna volja svake osobe kako će i gdje živjeti.

- Nažalost, dok se ne ispune zakonski uvjeti, nama su ruke vezane, rekla je Rojnić, odgovarajući nam na upit što će poduzeti po pitanju ovih pulskih beskućnika. Dodala je da rješenje stambenog pitanja obitelji sa Stoje vidi u eventualnom uključivanju Grada Pule koji bi ih mogao staviti na Listu za dodjelu socijalnih stanova te im na taj način osigurati smještaj.

Komentar zbog situacije obitelji na Stoji te vapaj okolnih stanara koji tvrde da je život u takvom okruženju gotovo neizdrživ, zatražili smo i u Gradu Puli. Kako su nam i tamo rekli, osobe sa Stoje primaju gradsku pomoć, jer ispunjavaju uvjete i to po nekoliko osnova. Dakle, Grad im novčano pomaže već niz godina i upoznati su s njihovom situacijom. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter