Beskucnici uskoro na stalnoj adresi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U privremenom prihvatilištu za beskucnike otvorenom u prostorijama bivše Vile Marije u Gupcevoj ulici ovih dana boravi 17 osoba - 14 na cjelodnevnom i troje na dnevnom boravku.

Kako doznajemo od Nevije Srdoc, ravnateljice pulskog Crvenog križa koji koordinira radom prihvatilišta, dobivena je suglasnost Grada i Županije da se u improviziranom prostoru, koji je na korištenje ustupila Crkva, nastavi s radom, iako su temperature ovih dana nešto više nego proteklog tjedna kada je postojala realna opasnost da se neka od ovih osoba smrzne.

U tijeku je, kako veli, potraga za prostorom u kojem bi se osposobilo stalno prihvatilište, odnosno za tu se namjenu razmatra prostor u Šijani, na adresi Centra za pomoc i njegu u Valturskoj ulici, a koji bi trebalo staviti u funkciju što prije.

Na pitanje nedostaje li im što za rad s ljudima koji nemaju krov nad glavom, Srdoc je najprije zahvalila svim donatorima i volonterima koji su sve omogucili. Kako veli, rucak korisnici prihvatilišta dobivaju iz Centra za pomoc i njegu, koji financira Grad Pula, dok se donacijama uspijevaju pokriti za dorucak i marendu.

I dalje im je potrebna hrana koja se može iskoristiti za dorucak, veceru i meduobroke poput konzervi, pašteta, polugotovih jela, marmelade, namaza… Volonteri koji dežuraju u prihvatilištu donacije prihvacaju svakodnevno od 7 do 22 sata.

I dok je za prihvatilište s 20-ak kreveta novac vec osiguran u pulskom proracunu, otvaranje pucke kuhinje, zbog ispunjavanja niza uvjeta, ici ce vjerojatno nešto sporije.


Podijeli: Facebook Twiter