"Beskućnici" iz Austrije na porečkim ulicama

Veseli beskućnici iz Theatera Irrwisch
Veseli beskućnici iz Theatera Irrwisch

U gomili turista koji su protekli vikend u gradu izazvali najveću ljetnu gužvu, "iskakali" su beskućnici i pomahnitale bakice. Dolazak prerušenih glumaca iz Theater Irrwischa, jedinog profesionalnog uličnog kazališta u Austriji, označio je vrhunac Street Art Festivala (S.A.F.) koji se na porečkom trgu i rivi održao od petka do nedjelje.

Tri austrijska glumca dostojno su pokazali zašto već 20 godina ljeti zarađuju za život isključivo glumom na ulici iako nikad nisu kročili na akademiju: kao bakice (The Grannies) koje poznaju samo recepte za nevolje naljutili su konobare kad su tuđim biciklom gotovo srušili stol, no to ih nije spriječilo da prijeđu cijelu Dekumanovu lascivno trčkarajući za mladim dečkima.

Manje buntovni, ali jednako provokativni bili su obučeni u beskućnike na predstavi "Mudjumping". Sve je frcalo od "vještina" preskakanja konopca, bubnjanja i pjevanja, a na finalnoj verziji u deset sati i vatrenih kolutova dok je publika najviše uživala u trenucima improvizacije. "Uspješan ulični glumac treba uključiti publiku i pružiti joj osmijeh", rekao je Stefan tajnu zbog koje njihova družina u zemlji gdje je ulično kazalište egzotika opstaju kao profesionalni glumci.

Netom pored njih, publika je novčićima pokušala izazvati pokret bijele ljudske skulpture "Ljuljanje u dvorcu bicikla" iz makedonskog kazališta Teatrosk. Sve dok ne bi shvatili da većih pokreta osim ljuljanja neće biti, turisti su ostajali kod bijele skulpture, a potom bi se premjestili na break dance.

Izvan programa festivala spontano se pojavila break dance družina iz Poljske: za svoj odmor na moru zarađuju uličnim nastupima i neplanski putuju od Poljske do Mediterana, a u Poreč su nabasali sasvim slučajno. Budući da su pet dana animirali turiste na porečkom trgu, direktorica POU Katja Restović obećala im je sudjelovanje na S.A.F.-u iduće godine što će mladi, ali talentirani plesači i bivši studenti kineziologije vjerojatno prihvatiti. Break dance su najavljivali, a potom u posljednji tren promijenili, i mladi iz Urbane subkulturne baze (USB) koji su od petka do nedjelje animirali prolaznike na porečkoj rivi nastupima s vatrom i, prekjučer, stvaranjem live benda. Darko Žiković pozivao je publiku da preuzme instrumente i formirao bend kojeg su činili Mirko iz Slovenije, Safet iz Turske i DJ John, redom lažni turisti izuzev Mirka koji je u Poreč stigao prije tjedan dana. Uz decibelima jak party, S.A.F. je preživio i dovršio svoje dvanaesto izdanje, a najposjećeniji vikend u gradu do sad dočekao je turiste sa rijetkim zabavnim trenucima koje im ne pružaju štandovi i restorani. (Napisala i snimila Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter