Beskrajna sjećanja Premanturki kroz mirise, boje i more

Žene Premanture i Hassan Abdelghani (Moris Civitico)
Žene Premanture i Hassan Abdelghani (Moris Civitico)

"Intenzivno. Intimno. Emotivno. Iskreno. Gordo. Ženstvene. Snažne. Prodorne. Nježne. Svoje. Punta. Polje. Kamenjak. Turanj. Premantura". Tim riječima Građanska inicijativa Žene Premanture iza koje se nalaze Ivana Turk, Lenka Milivojević Ivanovski, Nina Skoko, Sandra Šafar i Sanja Rakić Frančula objašnjavaju nastanak izložbe i fotomonografije "Ćer materina" koji je privukao veliku medijsku pažnju. Portretirane su, fotografskim objektivom Hassana Abdelghanija čak 184 žene iz Premanture svih godišta, od bebe od nekoliko mjeseci do gospođe od 93 godine.

Rad na toj izložbi trajao je 14 mjeseci, a željelo se prvi put predstaviti sasvim obične žene, gdje nije bio uvjet da se nečim ističu, već da su Premanturke.

Bonaca i ljeto

"More koje okružuje Premanturu… Bonaca, ljeto i sunčan dan", veli Premanturka Milena Gatarić, dok djevojčica Sara Čoban Skoko ističe "Najviše volim maškare u Premanturi kada s prijateljima hodam u maškaranoj povorci", a Ida Periša, 1926. godište se sjeća najboljih kunja na svijetu. Ivana Planinc se prisjeća ljetnih druženja u Safari baru. Ljerka Milivojević naglašava pak "Premantura je moje djetinjstvo, moja mladost, moja ljubav… Moje sve. Bez premanturskog mora, sunca i ove naše prirode za mene nema života. To je ljubav koju sam prenijela i na svoju djecu. Katja Mezulić pak ističe da je Premantura za nju zajedništvo.

Ersilia Jevremović se prisjeća projektora u školi i kina, Naide Silić druženja svih generacija, a Ivana Silić branja šparoga, kao i Nevenka Šegota, koja ističe još i "Sjećanja su beskrajna. Još osjećam miris smilja i crnike u krušnoj peći svake srijede i subote kad su, po nekom nepisanom pravilu, bili dani određeni za pečenje kruha, čiji se miris osjećao nadaleko". Borislava Ilić prisjeća se kampiranja u Runkama s obitelji u mladosti, a Maja Angelevska proljeća u Runjačici.

Fotomonografiju osim fotografija žena, kratkih podatka o njihovom životu, čine i tekstovi Premanturaca, odnosno osoba vezanih za ovaj kraj: Nuše Hauser, Albina Crnoborija, Miroslava Miškovića i Andreja Badera, te kustosa i publicista iz Slovenije Mihe Colnera.

Demografija prostora

Muzejska dokumentaristica i muzikologinja Nuša Hauser ističe da joj je baka, Premanturka, pričala da je jedan od najvažnijih i najradosnijih dana u godini za djevojčice bio praznik Tijelova, kada su s cvjetnim vjenčićima na glavama odlazila u procesiju s ostalim mještanima na Puntu.

Andrej Bader pak ističe da tijekom srednjeg vijeka žene nisu bile a priori anonimne, podložne i ovisne o muškarcima, dok Miha Colner navodi da fotografije predstavljaju drugu stranu medalje ovoga gradića - demografiju prostora kojeg većina poznaje isključivo kao atraktivnu turističku destinaciju.

Realizaciju ovoga djela su omogućile Općina Medulin, Javna ustanova Kamenjak i Turistička zajednica Općine Medulin. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter