Beskorisne kapsule OMEGA-3

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uzimanje kapsula, margarina, ulja, majoneza i drugih proizvoda obogaćenih omega-3 masnim kiselinama nema značajniji utjecaj na prevenciju srčanog udara, moždanog udara ili smrti zbog kardiovaskularnih bolesti, ustvrdili su autori studije objavljene prošlog tjedna u The Journal of the American Medical Association (JAMA).

Slično je istraživanje, objavljeno ljetos, dovelo u pitanje učinkovitost konzumacije omega-3 masnih kiselina za mentalno zdravlje, odnosno poboljšanje moždanih i verbalnih aktivnosti. Ruši li se time mit o čudesnoj snazi ovih kiselina, primarno sadržanih u nekim vrstama ribe, poput lososa, sardina ili tune, za ljudsko zdravlje?

- Reći ću vam vrlo kratko: i ja uzimam omega-3 jer smatram da su vrlo učinkovite, odgovara poznati nutricionist Ignac Kulier na sumnje koje su najnovija istraživanja nadvila nad dodatke prehrani čija je konzumacija posljednjih godina u svijetu u rapidnom porastu, a preporučuje je gotovo svaki liječnik koji brine o zdravlju srca i mozga svog pacijenta.

A sumnje su uzrokovane slijedećim podacima: analizom 20 kliničkih ispitivanja koja su proučavala zdravstvene ishode uzimanja omega-3 masnih kiselina u obliku nadomjestaka hrani, dobivenih izdvajanjem iz ribljeg ulja, grčki su znanstvenici došli do saznanja da učinak nije onakav kakav smo mislili. Istraživanja su provedena u razdoblju od 1989.  do 2012. godine, a njima je obuhvaćeno čak 68.680 ljudi tijekom najmanje jedne godine. Grčki su znanstvenici shvatili da spomenutih 20 ispitivanja nije uspjelo pronaći statistički relevantnu vezu između smanjenja ukupne smrtnosti, kardiovaskularne smrtnosti, iznenadne smrtnosti te srčanih i moždanih udara  i uzimanja omega-3 masnih kiselina u vidu kapsula i drugih nadomjestaka.

Istraživanje je vodio Rizos Rizos, profesor medicine na grčkoj University Hospital of Ioannina, koji je svojim saznanjem uzdrmao temelje industrije ovog dodatka prehrani koja već godinama bilježi enormni uzlet. Samo u 2011. godini Amerikanci su potrošili 1,1 milijardu dolara na kapsule s ribljim uljem, što je porast od 5,4 posto u odnosu na 2010. godinu.

Medicina je ne tako davno uočila da osobe na dijeti bogatoj ribljim masnoćama koje sadrže organizmi nekih vrsta riba, kao što su losos, sardine i druge morske ribe, imaju manji postotak srčanih bolesti. Velika studija iz 1989. godine ustanovila je da muškarci koji su preboljeli srčani udar promjenom prehrane i konzumacijom omega-3 masnih kiselina smanjuju rizik od novog srčanog udara u naredne dvije godine za 29 posto. Zbog ovih, i mnogih drugih istraživanja koja su potvrdila značaj omega-3 masnih kiselina za ljudsko zdravlje, mnoge su zdravstvene instance sugerirale uzimanje omega-3 nadomjestaka kao dobar način prevencije srčanih bolesti.  Pritom se zanemarila činjenica da su studije koje su ispitivale ljekovitost dodataka prehrani s omega-3 masnim kiselinama bile daleko neodređenije u svojim rezultatima. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter