Beskompromisno muzičko putovanje u drugu dimenziju

Frontman Mastodona Troy Sanders u Tvornici kulture (Darko RAJIĆ)
Frontman Mastodona Troy Sanders u Tvornici kulture (Darko RAJIĆ)

Unatoč činjenici da sami članovi benda vrlo uporno ponavljaju da nisu metalci, Mastodon su fanovi ustoličili na vrh trona metal glazbe. A da im je tamo i mjesto, dovoljno govori velik broj poklonika njihove svirke koji su u subotu pohodili veliki pogon zagrebačke Tvornice kulture, a bilo ih odasvuda - osim iz svih dijelova Hrvatske, organiziranim prijevozom stigli su iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije...

Koncertna klupska poslastica

Razlog takvoj pomami jest zasigurno i što su u Zagrebu Mastodon održali jedan od rijetkih klupskih koncerata - oni su trenutno na turneji "Once More 'Round the Sun" na kojoj promoviraju istoimeni album, no većinom nastupaju po festivalima. U Zagrebu pak, oni su odlučili nastupiti bez predgrupe, te su fanovima priredili jedinstven koncertni doživljaj u trajanju od punih sat i pol beskompromisne svirke bez pauze, i bez puno priče između pjesama.

Točno u 22 sata startala je eksplozivna mješavina žestokih glazbenih žanrova, ritmova i rifova u jedinstvenoj izvedbi Mastodona - bez puno priče između pjesama, vidno dobro raspoloženi Mastodon servirali su publici, koja je do posljednjeg mjesta ispunila Tvornicu kulture, porciju beskompromisne energične svirke nabijene emocijama koja je zvučnom kulisom slušatelje ponijela u nekakve druge dimenzije. Otvorivši koncert s "Thread Lightly", Mastodon su doslovno hipnotizirali publiku i s prvom sekundom ih uveli u ekstatično stanje, a impresivno je kako je ta energija snažno nosila publiku do zadnje sekunde koncerta. Iako Mastodon na ovoj turneji promoviraju novi album "Once More 'Round The Sun", našlo se tu i pjesama s drugih albuma, poput "Blasteroid", "Oblivion", "Bladecatcher" i drugih, a publika je cijelo vrijeme pjevala uglas s Mastodonom, posebice kad su na red došle pjesme "Motherload", "Ember City", "High Road"...

Nadnaravni svijetovi

Glazba Mastodona skladno uspijeva spojiti naizgled nespojivo - metal, rock'n'roll, punk, psihodeliju, progresivu i još štošta, a sve to upakirano u pomalo mistične priče o kojima tematski progovaraju na albumima, poput "Leviathana" koji se zasniva na romanu "Moby Dick" ili pak tematiziranja elemenata vode, vatre, zraka i zemlje na ostalim albumima. I baš tako su, poput epskih mističnih likova iz nekog nadnaravnog svijeta, Mastodon priredili koncert za pamćenje, sat i pol vrhunske iskrene svirke.

Nakon redovnog bisa uz epske "Megalodon", "Crystal Skull" i "The Czar", upornim i glasnim povicima "We want more" i aplauzima publika je dozvala glazbenike na još jedan bis, na što je pak Brent Hinds rekao da se nikad ne vraćaju na još jedan bis. Očito ih je ponijela energija ekstatične zagrebačke publike, koju su nagradili pak izvedbom pjesme "Blood and Thunder", uz obećanje da će se uskoro vratiti opet.

Iako imaju status zvijezda, Mastodon su pokazali da to rade prvenstveno radi ljubavi prema glazbi - tako je nakon završetka koncerta, gitarist Brent Hinds mirno sam došetao ispred Tvornice kulture, gdje se družio, fotografirao i razgovarao s brojnim fanovima, te im puštao s malog zvučnika blues pjesme, govoreći okupljenima: "Slušaj ovu muziku, super je!". A raštrkana publika je pak još podosta vremena sabirala dojmove s koncerta Mastodona, te su se mogli čuti komentari u superlativima, uz jednoglasan zaključak - ovo je definitivno bio koncert za pamćenje, o kojem će se još dugo pričati. (Tea TIDIĆ, snimio Darko RAJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter