Berzins: 53 mrtvih u Rigi - masovno ubojstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Urušavanje krova trgovačkog centra u Rigi, pri čemu su poginule 53 osobe, treba smatrati "masovnim ubojstvom", a ne prirodnom katastrofom, rekao je u subotu predsjednik Latvije Andris Berzins postavljajući pitanje o ljudskoj odgovornosti za tu dramu.

"Taj incident treba razmatrati kao masovno ubojstvo i on zahtijeva prikladnu reakciju", rekao je predsjednik na državnoj televiziji LTV. "To je složeni slučaj, a ne prirodna nesreća ili zla kob", inzistirao je Berzins i zatražio maksimalno brzu istragu.

Prema najnovijim podacima, 53 osobe su poginule, nakon što su tijela dviju novih žrtava u subotu izvučena iz ruševina", rekla je glasnogovornica vatrogasaca Viktorija Sembele. Vatrogasci i spasioci nastavili su u subotu poslijepodne pretraživati ruševine trgovinskog centra čiji se krov urušio u četvrtak navečer u doba velike gužve, ali uz malo izgleda da pronađu preživjele nakon dva dana i dvije noći temperatura blizu 0 stupnjeva.

Policija je otvorila istragu i radi na tri smjera odgovornosti koji se odnose na projekt zgrade, njezinu izgradnju i radove uređenja zimskog vrta na krovu.

Prema podacima spasilačkih službi, četrdesetak ljudi je preživjelo katastrofu.

To je jedna od najtežih nesreća izazvanih urušavanjem krova u svijetu u posljednjih trideset godina i zaprepastila je tu malu zemlju s dva milijuna stanovnika gdje je vlada odredila trodnevnu državnu žalost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter