Beru se muškat u Momjanu i malvazija u Bujama


 Već smo napisali da je momjanski vinar Rino Prelac chardonnay pobrao 18. kolovoza. Ukupno ga je bilo pet tona, 30 posto manje nego inače, što je direktna posljedica suše. Jučer je s članovima obitelji, rodbinom i radnicima pobrao muškat u obližnjim selima Merišće i Oskoruš, a poznati proizvođač, također iz Momjana, Gianfranco Kozlović, krenuo je s trgadbom malvazije branda Santa Lucia. Na području Bujštine, vele, jučer su još tek dvojica, trojica vinara počela tako ranu berbu.

- Počeli smo trgati 15 dana prije no što je uobičajeno. Kada poberemo chardonnay, redovito nakon četiri, pet dana počinjemo s muškatom. Parametri su dobri, šećeri i kiseline u grožđu su fenomenalni, a tek ćemo vidjeti kakav će biti mošt i koliko će imati aroma. Nešto malo muškata pobrali smo već u utorak, ostatak jučer. U Merišću smo nabrali sedam tona, a u Oskorušu, gdje inače dobijemo 2,5 tona, šteta je 75 posto, jer smo ubrali samo 500 kilograma.

I malvazije će biti 20 posto manje, ali kakvoća će biti dobra. U mladom vinogradu na ulazu u Momjan, smještenom uz potok Arđila, grožđe je odlično, grozdovi su puni i bogati, što treba zahvaliti lokaciji. Inače, vinograde, srećom, imam na šest pozicija i to na ukupno 9,5 hektara - uz malvaziju (berba počinje idućeg tjedna, drugi dio će se brati nakon 10. rujna), muškat i chardonnay, imam i cabernet sauvignon i refošk. Ukupni će prinosi biti manji za 20 do 25 posto, kazao je Prelac.

Kao što nam je i najavio, Kozlović je počeo brati malvaziju Santa Lucia, smještenu na slikovitom i dobro osunčanom brežuljku na ulazu u Buje, gdje posjeduje vlastitih 20 hektara vinograda. Malvazije branda Santa Lucia ima 9,5 hektara, po 1,5 hektara ima caberneta sauvignona i muškata, na dva hektara je merlot, a na još pet je malvazija Contarini, koja se također zove po imenu brdašca.

Stari vinogradi Santa Lucia, koji imaju pola stoljeća, odlično se drže i grožđe na trsovima izgleda jako dobro, dok je na mladim lozama vidljivo da teško podnose sušu. Situacija nije tako loša, ali, naglasio je Kozlović, u starim vinogradima koji vizualno daju dojam da je stanje odlično, bit će 15 do 20 posto manje mošta, a u ostalima mošt će biti slabiji za 50 posto, a ponegdje i više.

Na upit kako će to u konačnici utjecati na kakvoću vina rekao je da je berba tek počela pa treba pričekati njen kraj, kada će se "brojati mrtvi". (Piše Tanja KOCIJANČIĆ; Snimila Jelena PREKALJ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter