Bertolucciju nagrada za životno djelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na proglašenju pobjednika ovogodišnjih 25. nagrada europskom filmu, koji organizira Europska filmska akademija, 1. prosinca na Malti, nagrada za životno djelo bit će uručena poznatom talijanskom režiseru Bernardu Bertolucciju u znak priznanja za jedinstven i nemjerljiv doprinos svijetu filma.

Bertolucci će ujedno biti i počasni gost svečanosti. Ovo je nakon lanjskog priznanja u Cannesu, kada mu je dodijeljena Zlatna palma za životno djelo, još jedno priznanje koje filmska i kulturna javnost odaje velikom autoru.

Bertolucci je karijeru počeo kao dvadesetogodišnji pomoćnik redatelja Piera Paola Pasolinija na filmu "Accattone" (1961.), a svoj prvijenac režirao je godinu kasnije. No, njegov drugi film "Prije revolucije" (1964.) donosi mu slavu, a veliki talent prepoznaje i tada u zenitu stvaranja Sergio Leone te mu nudi da napiše scenarij za film "Bilo jednom na Divljem zapadu", ali ga kasnije odbija zbog nekomunikativnosti s američkom publikom.

Bertoluccijev zamah, koji je ujedno bio i veliki bum talijanskog filma u svijetu, usporava se u sedamdesetima kada kreću koprodukcije jer je kriza u kinima našla novi modus vivendi - počevši od "Konformista" ('70.) s Jean-Louisom Trintignantom i Stefanijom Sandrelli premijerno prikazanim u Berlinu, koji je osvojio glavne nacionalne nagrade, no svjetsku slavi ipak mu donosi "Posljednji tango u Parizu" ('72.) s Marlonom Brandom i Marijom Schneider, kada kreću i prve nominacije za Oscara.

Osam nominacija i isto toliko Oscara dobio je za "Posljednjeg kineskog cara" ('87.) i ući će u povijest kao prvi koji je s kamerama ušao u Zabranjeni grad, a da mu je pritom partijska vlast dala odriješene ruke.

Svoju slavu je učvrstio u epskom "Dvadesetom stoljeću" ('76) s Burtom Lancesterom, Robertom de Nirom i
Gérardom Depardieuom u kojemu se još jednom obračunao s fašizmom i nacionalnom isključivošću.

Publika se također rado sjeća i kasnijih filmova "Čaj u Sahari" ('90.) s Debrom Winger i Johnom Malkovichem, "Mali Buda" ('93.) te "Sanjari" (2003.), a ove godine u Cannesu u Službenoj selekcijI, izvan konkurencije, prikazan je njegov najnoviji film "Ja i ti". (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter