Bersani nudi sporazum Grillu i upozorava ga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šef talijanske ljevice Pier Luigi Bersani u srijedu je ponovno pristalicama Beppea Grilla ponudio sporazum o osnutku nove talijanske vlade koja bi zemlju izvela iz sadašnje bezizlazne političke situacije, pri čemu je ponovno odbacio potencijalni savez sa Silvijom Berlusconijem.

Bersani, koji u zastupničkom domu ima apsolutnu većinu, ali ne i u Senatu, iznio je program u osam točaka kako bi predstavio "vladu promjena". Podsjetio je na niz tema bliskih Pokretu pet zvijezda (M5S) Beppea Grilla koji je na parlamentarnim izborima održanim krajem veljače osvojio 25 posto biračkih glasova. Također želi potaknuti članove pokreta M5S da u parlamentu daju povjerenje potencijalnoj vladi koju bi vodio on te upozorava da će u protivnom Grilla javno proglasiti odgovornim za opasnu i bezizlaznu političku situaciju u kojoj se nalazi Italija, država u teškoj recesiji. 

"Svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti pred građanima ove zemlje. I oni koji su dobili glasove osam milijuna birača (M5S) moraju reći što namjeravaju učiniti", rekao je Bersani na sjednici vodstva svoje Demokratske stranke.

Beppe Grillo dosad je više puta ponovio kako neće dati povjerenje vladi koju bi vodio Bersani niti novoj vladi Marija Montija. Bersani je ponovno odlučno odbio bilo kakvu mogućnost sporazuma s desnicom Silvija Berlusonija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter