Bersani kandidat talijanske ljevice za premijera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnik talijanske Demokratske stranke (PD) Pier Luigi Bersani (61) izabran je u nedjelju za kandidata ljevice za talijanskog premijera na općim izborima koji se očekuju u proljeće sljedeće godine. 

Bersani je u drugom krugu predizbora talijanske ljevice za njezina kandidata za predsjednika vlade osvojio 61,5 posto glasova. Njegov protukandidat, firentinski gradonačelnik Matteo Renzi (37) osvojio je 38,5 posto, objavio je odbor za organiziranje predizbora na temelju 20 posto prebrojanih glasova s birališta.

Ti su rezultati istovjetni onima izlaznih anketa pa je Renzi priznao poraz. 

Bersani je i prije izbora bio favorit zbog toga što ima kontrolu nad glasačkom mašinom PD-a i potporu unutar stranačke jezgre.  Međutim, snažan odaziv u prvom krugu predizbora prošle nedjelje, koji nisu bili ograničeni samo na članove PD-a, stožerne stranke talijanske ljevice, davao je šanse Renziju, popularnijem u široj populaciji. 

Renzi je još prošlog tjedna najavio suradnju s Bersanijem. "Ako ne uspijemo, pružit ćemo ruku pobjedniku i zajedno pokušati zatvoriti ružno poglavlje u koje nas je odvela desnica", kazao je uoči drugog kruga predizbora. 

Talijanski opći izbori održat će se u proljeće 2013. godine. Aktualni premijer, tehnokrat Mario Monti, koji je za predsjednika vlade imenovan prije godinu dana nakon ostavke Silvija Berlusconija s ciljem da Italiju izvuče iz dužničke krize, najavio je nedavno da se na njima neće natjecati.

S obzirom da ljevica trenutno u anketama ima veliku prednost pred razjedinjenom desnicom, kojoj je popularnost znatno opala zahvaljujući politici i ponašanju bivšeg premijera Berlusconija, Bersani ima dobre izglede da postane sljedeći talijanski premijer. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter