Bersani će se sastati s Berlusconijem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vođa talijanskog lijevog centra Pier Luigi Bersani u utorak je rekao da će se uskoro sastati sa svojim protivnikom i vođom desnog centra Silvijom Berlusconijem, no da su male nade o ostvarenju napretka kada je o političkoj pat poziciji riječ, nakon neodlučenih izbora održanih u veljači.

Bersani, koji je osvojio većinu u donjem domu parlamenta no nedostaje mu većina u Senatu koja bi mu omogućila formiranje vlade, dosad je odbijao Berlusconijeve zahtjeve za "velikom koalicijom" između dviju protivničkih političkih snaga.

Kazao je da će se s Berlusconijem sastati u predstojećih nekoliko dana te da će s njim razgovarati o izboru idućega talijanskog predsjednika, što je proces u kojemu moraju obvezno sudjelovati oba doma parlamenta, kao i predstavnici iz regija.

"Kad se sastanemo reći ću mu: Nismo zaboravili! Poznajemo vas čak i ukoliko se pokušate jako dobro zamaskirati", rekao je u programu televizije RAI.

On je ustrajao na odbijanju Berlusconijeva zahtjeva za podjelom vlasti u "velikoj koaliciji" koju Talijani nazivaju "governissimo".

"Mi smo vjerodostojni i isto očekujemo od drugih, a ako bude prijedloga, razmotrit ćemo ih. Jedino ne mogu izaći s prijedlozima za 'governissima' jer to nije moguće. Ako nam predlože neke druge zamisli o njima ćemo porazgovarati", rekao je Bersani dodavši kako je Berlusconi i za vrijeme tehnokratske vlade Marija Montija pokazao da mu se ne može vjerovati. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter