Bernardis u neubrojivom stanju ubio djeda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Antonio Bernardis (25) iz Rovinja na Županijskom je sudu u Puli nepravomocno proglašen odgovornim za ubojstvo djeda Antonija Bernardisa (79) 12. sijecnja ove godine u Rovinju. Zlocin se zbio u prizemlju kuce u Ulici Vijenac Frane Glavinica, gdje je mladic usmrtio djeda jednim ubodom nožem u prsa. Ubijeni Antonio Bernardis bio je prvi profesionalni kino operater u Rovinju.

Buduci da je duševno bolestan i nesposoban pratiti sudenje, 25-godišnji Bernardis nije prisustvovao glavnoj raspravi, ali na izricanje presude je doveden iz zatvorske bolnice u Zagrebu. Sudilo mu se po Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama pa mu je vijece kojim je predsjedala sutkinja Dorijana Dolenec Kujundžic, umjesto zatvorske kazne odredilo prisilno lijecenje u psihijatrijskoj ustanovi.

Esta Sušic, vještakinja psihijatrica iz Zagreba, dijagnosticirala je da optuženi boluje od paranoidne šizofrenije.

- Antonio Bernardis boluje od trajne duševne bolesti i sigurno nije bio u mogucnosti shvatiti znacenje vlastitih postupaka u trenutku ubojstva. Preporucujem sudu da mu odredi prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu jer postoji velika opasnost da bi u buducnosti ponovno mogao pociniti neko teško kazneno djelo, kazala je Sušic.

Utvrdeno je da je 25-godišnjak ubojstvo pocinio kuhinjskim nožem, a 79-godišnjak je izdahnuo na mjestu gdje je napadnut, u sjedecem položaju na kaucu. Nož su istražitelji pronašli na strehi u dvorištu. Vještacenjem noža i odjece koju je 25-godišnjak imao na sebi u inkriminirano vrijeme nadeni su tragovi djedove krvi. Na snimci s ispitivanja neposredno nakon ubojstva 25-godišnjak nije rekao ništa u svoju obranu, niti je odgovarao na pitanja koja mu je postavljao tužitelj. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter