Bernardić: Spremni smo za razgovor s IDS-om

(Arhiva GI - N.LAZAREVIĆ)
(Arhiva GI - N.LAZAREVIĆ)

"Spremni smo za razgovor s drugim strankama na lijevoj liberalnoj sceni, pa i s IDS-om s kojim smo već bili u koaliciji u Račanovoj i Milanovićevoj vladi", odgovorio je danas na naš upit o mogućoj suradnji s IDS-om predsjednik SDP-a Davor Bernardić u Poreču, gdje je došao u posjet svojim kolegama u sklopu predizborne turneje po Istri.

- Donijeli smo odluku o strateškoj predizbornoj suradnji s HSS-om, dodao je Bernardić govoreći o mogućim koalicijama za parlamentarne izbore. Istaknuo je da je čelnik IDS-a Boris Miletić najbolje odgovorio na to kad je rekao da ne mogu poduprijeti nikoga osim lijeve Vlade.

- Ovdje u Istri smo konkurenti jer imamo različitu viziju Istre koja treba postati društvo jednakih mogućnosti, otvorenija regija koja daje bolje šanse svojoj djeci, bolje uvjete u školama, poduzetnicima i umirovljenicima. Što se tiče nacionalne suradnje, hoće li to biti prije ili poslije izbora - to je nešto o čemu ćemo još razgovarati, objasnio je šef SDP-a.

Na upit kad očekuje parlamentarne izbore kazao je da će biti ove godine, jer sve ostalo je prijevara birača.

- Svaki dan ove Vlade je izgubljeni dan za Hrvatsku koja gubi radna mjesta, mladi odlaze, plaće se ne isplaćuju, a Vlada gura sve probleme pod tepih. Hrvatskoj treba vratiti stabilnost kroz funkcionalnu i odgovornu Vladu. Ne može se više čekati. Malo je nevjerojatno da nova parlamentarna većina ovisi o Hasanbegoviću, Pupovcu i Sauchi, veli Bernardić.

U sklopu svoje današnje turneje posjetio je pored Poreča još i Vrsar, Labin, Rašu, Pazin, Savičentu, Buje i Buzet. U Poreč je stigao u pratnji županijskog predsjednika SDP-a Vilija Bassanesea, a dočekali su ga lokalni predsjednik te stranke Rodoljub Kosić, zajedno s drugim članovima SDP-a i koalicije Zajedno može više koja okuplja još i HSS, HNS i HSLS, te nezavisne. Bernardić im je dao potporu, uz naglasak da se trebaju zalagati da Istra i zakoni budu jednaki za svih. Kao i na parlamentarnom nivou, podcrtao je šef SDP-a, i lokalno je očito da građani očekuju promjene.

Vlada je sudbinu Agrokora vezala za sudbinu građana

Komentirajući, na traženje novinara, današnju izjavu Ivice Todorića tjedniku Nacional "kako vrijednost koncerna Agrokor može pokriti sva zaduženja koja, uostalom, nisu onakva kakvim se prezentiraju", predsjednik SDP-a kazao je da je zanimljivo da je Todorić to izjavio samo za jedan tjednik i da je zapravo rekao samo jednu rečenicu.

- Očito tu iza ima još nešto. Ono što je važno, i što ovih dana ljudi u Hrvatskoj i analitičari govore, je da je Vlada s "lex Agrokor" preuzela značajan sistemski rizik i vezala sudbinu Agrokora za sudbinu hrvatskih građana. To nije dobro, nije dobro da se dug Agrokora prelijeva na građane, a upravo je to napravljeno tim zakonom - naglasio je Bernardić.

- Situacija očito popušta, što potvrđuju i najnoviji događaji u Zvečevu. (T. KOCIJANČIĆ, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter