Bernardić: SDP pod mojim vodstvom zalagat će se za društvo jednakih mogućnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Davor Bernardić, kojega su članovi SDP-a u subotu izabrali za predsjednika stranke u iduće četiri godine, u svom je nastupnom govoru obećao da će se SDP pod njegovim vodstvom zauzimati za društvo jednakih mogućnosti i poručio kako neće dopustiti da se ikada više Hrvatsku dijeli na Domovinskom ratu.

Bernardić je u nastupnom govoru obećao da će SDP pod njegovim vodstvom štititi ljude koji žive od svoga rada i znanja, brinuti se za umirovljenike i one koji imaju najmanje, ali i za one koji rade u kreativnim industrijama i imaju velike ambicije.

U tom smislu, posebno je istaknuo pravo na izbor pojedinca, otvorenost prema drugačijima i slobodu reproduktivnih prava žena.

»Od sutra krećemo graditi dobro društvo, društvo jednakih mogućnosti u kojemu svatko može dati svoj doprinos«, rekao je zahvalivši svima koji su ga podržavali proteklih godina i onda kada je bilo najteže. 

»Hvala vam drugarice i drugovi od srca. SDP je pokazao da se može mijenjati u ključnim trenucima za Hrvatsku«, istaknuo je Bernardić pozdravljen pljeskom i skandiranjem. Zahvalio je Zoranu Milanoviću na svemu dobrom što je napravio. 

Burnim pljeskom pozdravljena je njegova poruka da »nitko više i nikada ne smije dijeliti Hrvatsku na Domovinskom ratu«.

»Slobodu u Hrvatskoj ćemo braniti do zadnje, sloboda je u našim temeljima, obranili smo ju u Domovinskom ratu u kojemu je Hrvatska ujedinjena u avnojevskim granicama«, poručio je Bernardić pred novinarima i članovima SDP-a, koji su ga u središnjici stranke u Zagrebu dočekali s oduševljenjem.

Obećao je da će se SDP zauzimati za očuvanje javnog zdravstva, dostupnog svima, pod jednakim uvjetima, čiju je reformu počela provoditi bivša SDP-ova koalicijska vlada i koje, istaknuo je, »moramo očuvati«. 

Poseban je naglasak stavio na omogućavanje kvalitetnog obrazovanja svima koji žive u Hrvatskoj.

»Strateški cilj Hrvatske, što se mene tiče, ima tri riječi: obrazovanje, obrazovanje, obrazovanje«, poručio je novi predsjednik SDP-a.

Ponovio je da će se zauzimati za povećanje najmanjih nadnica te istaknuo kako je ponosan što su i vladajući prihvatili taj njegov prijedlog te govore o povećanju minimalne plaće. 

»Mi ćemo im dalje nastaviti govoriti što trebaju raditi«, poručio je. 

U nastupnom govoru, novi predsjednik najveće oporbene stranke kritički se osvrnuo na vladajući HDZ i Vladu, u kojoj, kako je rekao, »vlada klima nepovjerenja među partnerima» i koja najavljenim poreznim reformama smanjuje kupovnu moć onih s najmanjim primanjima.

»Volio bih da su se prave promjene dogodile i u HDZ-u, a ne samo kozmetičke«, rekao je Bernardić te istaknuo da vladajući »dijele fotelje po političkom ključu, smjenjuju i imenuju ljude u državnim poduzećima bez ikakvog kriterija«. 

»To nije Hrvatska koja može biti uspješna. Uspješnu Hrvatsku predvodit će SDP nakon sljedećih izbora, bili oni prijevremeni ili redovni«, istaknuo je pozdravljen burnim pljeskom članova koje je pozvao da mu pruže podršku za dobrobit Hrvatske. 

Ostojić: Ukupno, 100 posto je dobio SDP

 Ranko Ostojić, koji je bio protukandidat novoizabranom predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću u drugom krugu unutarstranačkih izbora, istaknuo je nakon objave prvih neslužbenih rezultata kako je »prije svega u ukupnom zbroju 100 posto dobio SDP«. 

»Drage stranačke kolegice i kolege, drugarice i drugovi, dragi prijatelji, svi koji ste večeras ovdje, prije svega u ukupnom zbroju 100 posto je dobio SDP«, istaknuo je Ranko Ostojić u svom prvom obraćanju u sredšnjici SDP-a na Iblerovom trgu nakon objave prvih neslužbenih rezultata i pobjede njegova protukandidata Davora Bernardića. Te njegove riječi pozdravljene su pljeskom mnoštva okupljenih.

Zahvalio je svima koji su izašli na izbore, svim članicama i članovima stranke »koji su dali glas kako Beri da bude predsjednik SDP-a«, tako isto i njemu. 

»Ja sam siguran da 'jedan član – jedan glas' treba biti naš novi demokratski iskorak da sva ona obećanja koja smo dali u unutarstranačkoj kampanji, da će jednako tako i Bero poštovati. Ja sam u to uvjeren i ja ću mu dati sa svoje strane punu podršku jer svatko treba poštovati rezultate koje su donijele članice i članovi SDP-a«, poručio je Ranko Ostojić. 

Čestitao je još jedanput svima koji su izašli na untarstranačke izbore, čestitao je SDP-u na demokraciji i Davoru Bernardiću što je novi predsjednik.

»A kao što sam i obećao, ja nisam odustajao, neće ni on. I ono što je najvažnije u SDP-u, to je slika SDP-a, to u HDZ-u nikada nećete vidjeti«, istaknuo je Ranko Ostojić, pozdravljen pljeskom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter