Bernardić: Reforme idu preko leđa malih poduzetnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u nedjelju kako dogovor SDP-a i HNS-a oko zajedničke liste i kandidatkinje Anke Mrak Taritaš (HNS) za zagrebačku gradonačelnicu pokazuje da je SDP-u interes građana ispred stranačkog interesa, a u slučaju pobjede SDP-a i HNS-a u Zagrebu najavio je da će se za čelna mjesta u Zagrebačkom holdingu raspisivati javni natječaj. 

"Interes građana treba staviti na prvo mjesto. Zagreb treba postati efikasniji, jeftiniji i perspektivniji grad, a sve funkcije trebaju se birati javnim natječajem", izjavio je Bernardić gostujući u emisiji HTV-ovoj "Nedjeljom u dva".

U slučaju da SDP postigne loše rezultate na predstojećim lokalnim izborima, predsjednik stranke Bernardić kaže da ostavku neće dati, jer su lokalni izbori test za lokalne organizacije.

Kao glavne zadaće SDP-a naveo je borbu za bolje obrazovanje i povećanje minimalne plaće na 60 posto prosječne plaće, što smatra ključnima za rješavanje demografskog problema u Hrvatskoj.

"Mladi moraju biti dobro obrazovani da bi mogli zaraditi dobru plaću, kako bi imali socijalnu sigurnost i mogućnost da dođu do vlastitog stana. Podilazimo velikima, a sve reforme idu preko leđa malih poduzetnika", ocijenio je Bernardić.

Govoreći o Agrokoru, izjavio je kako ta tvrtka mora hitno predstaviti plan restrukturiranja.

"Donošenjem zakona samo guramo probleme pod tepih. Apsurd je u tome što država želi jamčiti za police, umjesto za one koji pune te police. Dobavljači ne smiju ovisiti samo o Agrokoru, ovo je prilika da se čitavo hrvatsko gospodarstvo restrukturira", poručio je.

Potrebna revizija ugovora sa Svetom Stolicom

Komentirajući svoju izjavu da bi budući predsjednik, ili predsjednica hrvatske države, trebao koordinirati tri ministarstva, Bernardić je rekao kako mu je žao da su se mediji "zakačili za jednu izjavu oko predsjedničkih ovlasti", a ne za podatak da 74 tisuće ljudi u Hrvatskoj radi za plaću manju od 2500 kuna i da petina hrvatskog stanovništva živi ispod granice siromaštva te da 40 tisuća djece ide gladno na spavanje.

"Ako ćemo imati protokolarnog predsjednika koji obilazi sajmove vina i pršuta i baletne predstave i pritom se bori za popularnost, onda je bolje da ga biramo dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru - takav široki konsenzus bio bi bolji za hrvatsku stabilnost", smatra šef SDP-a.

Upitan za suradnju SDP-a s Mostom u Vukovarsko-srijemskoj županiji i to nakon što je Mostovce nazvao "klerikalnom desnicom", Bernardić je objasnio da će SDP podržati Tomislava Panenića kao kandidata u toj županiji, a SDP u njoj nema prepoznatljivog kandidata.

"Panenić nije aktivni član Mosta. To je malo čudna struktura, to zapravo nitko ne razumije", rekao je Bernardić dodavši i da je Vukovarsko-srijemska  županija jedini primjer suradnje SDP-a i Mosta. Rekao je i da Panenića ne smatra "klerikalnim desničarem", no vrijedi li ta etiketa za Nikolu Grmoju "zapravo ne zna".

Bernardić se oštro zauzeo i za revidiranje Vatinskih ugovora kako bi, rekao je,  "hrvatski građani u konačnici plaćali manje, davali manje novca za nešto što je zajednički dogovor između Svete Stolice i Hrvatske".

"Očekujem prije svega od premijera da učini nešto po tom pitanju", dodao je.

U sklopu revizije tih ugovora, kaže Bernardić, vjeronauk bi se trebao vratiti u crkve, no do tada u školama bi se nastava vjeronauka trebala održavati prvi ili zadnji sat, tako da to nijedno dijete tijekom nastave ne diskriminira.

SDP će kurikularnu reformu provesti lokalno

Bernardić je velik dio intervjua govorio o potrebi reforme obrazovanja te ustvrdio da se iza kritiziranja kurikularne reforme krio jedan "specijalni rat" protiv Borisa Jokića i njegova svjetonazora, te borba između interesnih lobija.

"Borisa Jokića je trebalo podržati. Žao mi je što ga je ova Vlada šutnula u stranu, zajedno sa 400 stručnjaka", rekao je Bernardić te najavio da će gradovi i općine, u kojima SDP osvoji vlast na lokalnim izborima, nastaviti ju provoditi.

"SDP-ovi gradovi i općine, u kojima preuzmemo odgovornost, provest će kurikularnu reformu. To je naš plan. Djeci će se omogućiti više mogućnosti za matematičku logiku i rješavanje problema, samostalno donošenje odluka i poticanje poduzetničkoh duha. Poticat ćemo i profesore kako bi bili adekvatno plaćeni za rad s talentiranom djecom", kazao je.

Bernardić je ponovio i poziv svim bivšim SDP-ovcima i "onima koji su pomogli graditi SDP" da se vrate u stranku". Rekao je i kako je o tome razgovarao s  Mirelom Holy, ali da ona trenutačno nije zainteresirana za politiku.

Kandidaturu nezavisne saborske zastupnice Brune Esih za zagrebačku gradonačenicu prokomentirao uz opasku da će "očito HDZ na ovim izborima imati dva kandidata". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter