Bernardic na celu zagrebackog SDP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Davor Bernardic novi je predsjednik zagrebackog SDP-a, odlucili su clanovi te najvece SDP-ove gradske organizacije. On je u drugom krugu unutarstranackih izbora osvojio 63,3 posto glasova, a njegov protukandidat Ivo Jelušic dobio je 36,7 glasova clanova zagrebackog SDP-a. Na izbore je izašlo 3757 clanova SDP-a.

Zagrebacko SDP-ovo clanstvo ove je i prošle nedjelje biralo samo predsjednika gradske organizacije te celnike mjesnih organizacija, dok ce se za sve ostale funkcije u zagrebackom SDP-u izbori održati na konvenciji u lipnju, na kojoj ce pravo glasa imati 490 stranackih izaslanika.

Tridesetogodišnji saborski zastupnik Davor Bernardic je u prvom krugu s 44,22 posto glasova ostvario znacajnu prednost pred veteranom i aktualnim dogradonacelnikom Ivom Jelušicem, cije ime je 23. svibnja zaokružilo 35,64 posto socijaldemokrata. Do 16 sati na glasacka mjesta izašlo je 46, 76 posto clanova stranke, odnosno pet posto ili 275 clanova manje nego prije tjedan dana.

Presudnu ulogu ocito je odnijelo dvadesetak posto SDP-ovaca koji su birali Željku Antunovic. Ona je, pak, odmah po okoncanju prve runde jasno dala potporu Bernardicu.

Predsjednik stranke Zoran Milanovic glasao je u 11 sati na Trgu žrtava fašizma te je tom prigodom kratko komentirao unutarstranacke izbore.- I Bernardic i Jelušic su kvalitetni kandidati. Ivo Jelušic napravio je mnogo za stranku, a to ce ciniti i ubuduce. Isto vrijedi i za Bernardica - kazao je novinarima SDP-ov celnik.

Mnogo prije službenog pocetka izborne kampanje bilo je jasno da je Ivo Jelušic nesumnjivi Milanovicev favorit. Naime, Milanovic je u Jelušicev stožer poslao Miranda Mrsica koji je vodio uspješnu predsjednicku kampanju Ive Josipovica. Kako je Jelušica podupro i niz drugih stranackih uglednika, Milanka Opacic, Nenad Stazic, Boris Šprem ili Igor Radenovic, bilo je jasno za koga navija središnjica s Iblerovog trga.

Jelušic je trebao definitivno zakljuciti razdoblje raskola izmedu državne i gradske organizacije koje je postojalo dok je potonju vodio Milan Bandic, medutim, «neposlušno» clanstvo najviše glasova dalo je Bernardicu.


Podijeli: Facebook Twiter