Bermude: Od plaže do romantične večere

Svi ih vole, posebno ljeti
Svi ih vole, posebno ljeti

Iz sezone u sezonu vraćaju nam se modni trendovi nekih davnih vremena. No kada je muška moda u pitanju, tu baš i nema mjesta nekim velikim osvježenjima. Jedno je sigurno i konstantno, a to je što je vanjska temperatura viša to je odjeća kraća. I dok se zna da je ljeto, naravno kada je moda u pitanju, nekako naklonjeno ženama, u čitavoj paleti šarenih suknji, haljina, hlača i hlačica, muškarci su pak osuđeni na par artikala - duge i kratke hlače, majice sa i bez rukava.

Ipak, u toj ne baš maštovitoj muškoj stilskoj kombinatorici jedno je sigurno - svake sezone najpopularniji ljetni trend u muškoj modi su - bermude. Vole ih baš svi - od surfetra, skejtera, ribara, pa sve do hipstera. Znači to, da ženskim lepršavim ljetnim haljinicama, muška moda suvereno odgovara - bermudama.

Riječ je o velikom hitu s modnih pista čiji su revival još prije dvije godine najavili dizajnerski velikani poput Stelle McCartney, Marca Jacobsa ili Bottege Venete, ali i da nemaju potporu u modi, muškarci bi ih svejedno, baš kao i do sada, jednostavno obožavali. No, od klasičnog casual ljetnog outfita kojem, kao i u svemu, muškarci pristupaju pragmatično, bermude su ove sezone zamijenile klasično muško odijelo koje nerijetko može zamijeniti i pravo odijelo kao sinonim zapadnjačke poslovnosti budući da se zna koristiti i u poslovne svrhe.

Znači, nose se uz sako, polo majice, košulje, cipele, pa ako situacija dozvoli - i aktovke. Uostalom, kada se prisjetimo izvorno su ih nosili britanski bankari na koloniziranim Bermudama, od koje su one i potekle kao dio vojne uniforme u tropskim i pustinjskim klimama. Svoju namjenu zadržale su i danas, jer su dio uniforme Britanske Kraljevske Mornarice.

Ipak, vojska je uniforma, a bermude su sada postale trend. U nekim slučajevima ovo "skraćeno" odijelo, kada su bermude i sako skrojeni od istog materijala tako može biti i lišeno rukava. To je ipak za one najhrabrije, koji u toj varijanti obavezno moraju staviti kravatu.

Bermude se, također, kombiniraju uz sportske jaknice i majice koja poput odijela mora biti u hlačama i širiti auru dobrog dečka. No, za razliku od već "utabanih" japanki i ljetnih sandala, sada se uz bermude nose lagane cipele od brušene kože, tenisice, a tek onda japanke, znači za sve prilike - od plaže do romantične večere.  (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter