Berlusconiju zabranjeno političko djelovanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najviši talijanski žalbeni sud potvrdio je u utorak dvogodišnju zabranu javnog djelovanja bivšeg premijera Silvija Berlusconija zbog osude za poreznu utaju.

Berlusconijev odvjetnik Niccolo Ghedini kazao je kako je "iznimno razočaran" odlukom žalbenog suda koja je potkopala Berlusconijevu želju da se kandidira na izborima za Europski parlament u svibnju.

Berlusconi se najvišem talijanskom žalbenom sudu žalio na zabranu javnog djelovanja koju je u listopadu prošle godine potvrdio milanski žalbeni sud.

On je suočen i s četverogodišnjom zatvorskom kaznom pretvorenom u jednogodišnju, koju će vjerojatno odslužiti radom za opće dobro, nakon što je u kolovozu 2013. proglašen krivim za komplicirani sustav kojim je njegova tvtka Fininvest utajivala porez.

Berlusconi, čija je stranka Forza Italia najsnažnija oporba u parlamentu koalicijskoj vladi Mattea Renzija, i dalje vodi rad te stranke u parlamentu iako je izbačen iz Senata u studenome.

On je najavio da će se žaliti talijanskom ustavnom sudu na presudu za poreznu utaju, a već je podnio žalbu Europskom sudu za ljudska prava na odluku o izbacivanju iz Senata.

Osim slučaja porezne utaje Berlousconi nastavlja borbu i protiv presude kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog plaćanja spolnih odnosa s maloljetnicom i zlouporabe položaja radi prikrivanja toga djela. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter