Berlusconiju potvrđena kazna, ali primjena odgođena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malo je vjerojatno da će se pravomoćna zatvorska kazna bivšem talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju za utaju poreza u slučaju "Mediaset", koja je donesena u srijedu pred prizivnim sudom u Milanu, primjeniti, izvješćuje francuska novinska agencija AFP.

Prizivni sud u Milanu potvrdio je u srijedu četverogodišnju zatvorsku kaznu Berlusconiju koja je temeljem zakona o amnestiji još prilikom izricanja nepravomoćne presude 26. listopada 2012. smanjena na godinu dana.

Berlusconi je također dobio i zabranu političkog djelovanja na pet godina, dodaje agencija. Drugostupanjski sud je tako potvrdio odluku prvostupanjskog suda, no primjena kazne je odgođena jer se odvjetnici 76-godišnjeg Berlusconija još mogu obratiti i Vrhovnom sudu.

Primjena kazne također ovisi i o presudi Ustavnog suda koja se tiče sukoba između talijanskog Vijeća ministara i suda u Milanu jer je sud u ožujku 2010. godine odbio opravdati izostanak Berlusconija s ročišta koji je u to vrijeme bio premijer.

Odluka Ustavnog suda se očekuje u lipnju i ako bude išla na ruke Berlusconiju, postupak se poništava. BBC dodaje kako je i zbog Berlusconijeve visoke životne dobi upitan njegov odlazak u zatvor.

Glede afere "Mediaset", Berlusconija se tereti da je "napuhavao" cijene filmskih i televizijskih prava, a višak novca završavao je u "crnom fondu". Proces traje od 2006. godine.

Pretpostavlja se da je Berlusconijev Fininvest u poslovima s američkim tvrtkama oko kupoprodaje prava na televizijski prijenos zaradio najmanje 470 milijuna eura, a da je država bila oštećena zbog neplaćanja poreza.

Berlusconijevi odvjetnici su nakon današnje presude kazali da "su znali da je potpuno beskorisno iskazati svoje mišljenje pred prizivnim sudom koji je odluku donio već prvog dana sudske rasprave", optuživši suce za "pristranost". Senator Renato Brunetta je suce okarakterizirao kao "ispolitizirane".

Jedan od odvjetnika, Niccolo Ghedini je na pitanje o mogućim posljedicama presude na stabilnost vlade Enrica Lette, prve koalicije ljevice i desnice u povijesti nakon rata, kazao "da između te dvije stvari nema nikakve poveznice".


Podijeli: Facebook Twiter