Berlusconiju 4 godine zatvora zbog utaje poreza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi osuđen je nepravomoćnom presudom na četiri godine zatvora i dodatnu kaznu zabrane obavljanja javnih dužnosti u trajanju od tri godine. Sud ga je osudio zbog kaznenog djela utaje poreza prilikom kupovine prava emitiranja programa za svoju televizijsku mrežu Mediaset.

Naravno, uslijedit će žalba, a u međuvremenu će se lider koalicije desnog centra moći i dalje baviti politikom, iako je ovih dana najavio da se neće kandidirati za mjesto premijera na izborima u travnju iduće godine. Vijest o presudi pronijela se svijetom, a istog trena reagirala je i milanska burza gdje su dionice Berlusconijeve kompanije Mediaset bilježile pad 1,81 posto.

Uz Berlusconija, sud je na tri godine zatvora osudio i njegovog poslovnog partnera Franka Agrama, poduzetnika egipatskog porijekla s kojim je Berlusconi poslovao. Jedan od čelnika tvrtke Mediaset Fedele Confalonieri oslobođen je optužbi.

Nakon presude uslijedile su reakcije političara pa je prvi progovorio tajnik Berlusconijeve stranke Popolo della liberta Angelino Alfano koji je novinarima izjavio da je presuda dokaz bezrazložnog nasrtaja talijanskog sudstva na bivšeg talijanskog premijera. Alfano se osvrnuo na visinu kazne koju je okvalificirao kao pretjeranu nakon što je javni tužitelj tražio da se Berlusconi kazni s tri godine i osam mjeseci zatvora. "Vjerujem da će više sudske instance potpuno izokrenuti presudu milanskog suda i proglasiti Berlusconija nevinim", dodao je Angelino Alfano.

Kao što je poznato, cijela je politička karijera Silvija Berlusconija koja je počela krajem 1993. godine obilježena nizom sudskih procesa i istraga vezanih za poslovanje njegovih tvrtki. Popis sudskih postupaka je impozantan: čak 28 sudskih istraga zbog najrazličitijih kaznenih djela koje su mu istražni suci pripisali.

U devetnaest godina bavljenja politikom Berlusconi nije doživio niti jednu pravomoćnu presudu, svi su sudski postupci na razne načine zaključeni u njegovu korist, neki nakon oslobađajuće presude, neki zbog zastare, neki zbog amnestije.

U veljači ove godine Berlusconi se riješio neugodnog procesa zbog podmićivanja zahvaljujući zastari. U tom procesu Berlusconija su teretili za podmićivanje engleskog odvjetnika Davida Millsa: lider desnice navodno mu je predao 600 tisuća eura da bi svjedočio u njegovu korist. Nitko nije pravno opovrgao tezu da je bilo podmićivanja, jednostavno, uslijedila je zastara i Berlusconijevi odvjetnici su je prihvatili. Bitno je istaknuti da je talijanski parlament tek nekoliko mjeseci ranije izglasao zakon kojim su termini zastare pomaknuti u korist Berlusconijevih sudskih problema.

Tijekom svih 19 godina bavljenja politikom Berlusconi je često koristio parlament i politiku da bi se zaštitio od sudstva, njegovi su sudski problemi postali dnevni problemi talijanske politike. Sad ga još čeka presuda u slučaju mlade Marokanke Karime El Mahroug, poznate kao Ruby, koja je kao maloljetnica posjećivala Berlusconijevu vilu u Arcoreji. Talijanski bivši premijer tereti se za kazneno djelo navođenja maloljetnice na prostituciju, proces je počeo 6. travnja ove godine, a usporedo bi trebao započeti i proces zbog tzv. slučaja Unipol u kojemu se Berlusconiju spočitava kazneno djelo objavljivanja povjerljivih podataka iz sudske istrage koja se vodila protiv jednog od čelnika stranke Lijevih demokrata Piera Fassina. (Elio VELAN)

Berlusconi: Ovo je politička presuda

Premda je gotovo nemoguće da bi i jedan dan proveo iza rešetaka, Il Cavaliere je odmah komentirao kako je riječ o "nepodnošljivu sudačkom bjesnilu".

"Ovo je politički sud, nevjerojatan i nepodnošljiv. Ovo je nedvojbeno politička presuda kao što su politički svi sudski postupci protiv mene", rekao je Berlusconi u emisiji jedne od njegovih privatnih mreža, Italije 1.

Kazna izrečena medijskom magnatu odmah je smanjena na godinu dana zatvora, na temelju zakona o amnestiji iz 2006. koji je tada donijela ljevičarska vlada ne bi li smanjila prenatrpanost u zatvorima (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter