Berlusconijevi zastupnici stopirali rad parlamenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas je rad obaju domova talijanskog parlamenta prekinut na naredna 24 sata odlukom svih stranaka koje podržavaju koalicijsku vladu Enrica Lette. Zahtjev je stigao od zastupnika Berlusconijeve stranke nakon što je vrhovni sud najavio da će već 30. srpnja presuditi u vezi žalbe Berlusconijevih odvjetnika na presudu drugostupanjskog suda kojom je Berlusconi osuđen na četiri godine zatvora i pet godina zabrane javnog djelovanja zbog krivičnog djela utaje poreza.

Berlusconijevi zastupnici tražili su trodnevnu blokadu rada parlamenta, no na kraju je prevagnuo kompromis. Politički blok koji podržava Berlusconija tvrdi da je brzina najavljene presude vrhovnog suda dokaz da ga se namjerava sudski eliminirati iz političkog života. "Dok je rok za presudu vrhovnog suda u prosjeku 200 dana, u slučaju Berlusconija sudu je trebalo manje od 30 dana da odluči o žalbi", izjavio je ironično predsjednik Berlusconijeve stranke i potpredsjednik vlade Angelino Alfano. Tokom prekida rada parlamenta Berlusconijevi zastupnici održat će niz sastanaka da bi dogovorili što činiti u cilju zaštite njihovog lidera kojeg, prema Alfanu, "sud godinama proganja".

Lider pokreta Pokret pet zvijezda (Movimento cinque stelle) Beppe Grillo izjavio je da treba raspustiti parlament koji je pod opsadom Berlusconijevih zastupnika. To je zatražio i prilikom razgovora s predsjednikom republike Giorgiom Napolitanom. Iako je to iskazao blažim tonom, sličnog je stava i tajnik stranke Lijevih demokrata Guglielmo Epifani koji je izjavio da je odluka o blokadi rada parlamenta presedan o opasnom ispreplitanju ovlasti sudske i zakonodavne vlasti.

Dakle, da bi pokušali obraniti svog lidera Silvija Berlusconija, zastupnici njegove stranke stopirali su rad parlamenta unatoč teškoj gospodarskoj krizi i velikim financijskim problemima. Oni tvrde da se radi o aktivnosti politički modeliranog sudstva, a teza o politiziranom sudstvu već dvadeset godina otežava politički život Italije zbog Berlusconijevih poznatih problema. (Elio VELAN)             


Podijeli: Facebook Twiter