Berlusconijeva stranka raskida vladajuću koaliciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stranka desnog centra bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija objavila je u utorak da će glasovati protiv prijedloga talijanskog proračuna za 2014. godinu potvrdivši time odlazak iz vladajuće koalicije dan prije no što senat treba glasovati o isljučenju Berlusconija zbog porezne prijevare.

Vlada premijera Enrica Lette sazvala je glasovanje o povjerenju kako bi ubrzala usvajanje proračuna kojega parlament mora donijeti prije kraja godine a očekuje se da će imati dovoljan broj glasova i bez Berlusconijeve podrške. Potvrda da najveća stranka desnog centra odustaje od potpore koaliciji ljevice i desnice ostvarenoj nakon izbora u veljači koji nisu imali jasnog pobjednika ukazuje na političku nestabilnost s kojom je suočeno treće gospodarstvo Europske unije.

"Od danas smo u oporbi i velika je koalicija gotova", rekao je Renato Brunetta, predsjednik kluba zastupnika Berlusconijeve stranke u donjem domu parlamenta koja se sada ponovno zove "Naprijed Italija". Oko 60 zastupnika desnog centra otcijepilo se od stranke "Naprijed Italija" i obećalo podržati vladu što znači da Letta bez teškoća ima većinu potrebu za preživljavanje i prihvaćanje proračuna.

Novi politički obračun očekuje se u srijedu kada talijanski senat treba glasovati da se Berlusconiju oduzme mjesto u gornjem domu zbog toga što je u kolovozu osuđen za veliku poreznu prijevaru u njegovom medijskom crastvu Mediaset. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter