Berlusconijeva koalicija pobijedila na Siciliji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u ponedjeljak je doživio veliki politički povratak, postigavši pobjedu na izborima na Siciliji koja je njemu i njegovim saveznicima s desnice dala vodeću poziciju za opće izbore koji se održavaju iduće godine.

Prebrojano je oko 85 posto glasova, a blok desnice i centra koji vodi bivši premijer s četiri mandata Silvio Berlusconi ima pet postotnih bodova prednosti pred protusistemskim pokretom Pet zvijezda, dok se na trećem mjestu nalaze predstavnici lijevog centra.

"Sicilija je, baš kao što sam želio, izabrala put stvarne, ozbiljne, konstruktivne promjene temeljene na iskrenosti, kompetenciji i iskustvu", poručio je 81-godišnji Berlusconi u videosnimci objavljenoj na Facebooku.

Ti ga rezultati vraćaju na političku kartu nakon godina obilježenih seks skandalima i optužbama o zloupotrebi javnih sredstava. To je i velik udarac za drugog bivšeg premijera, Mattea Renzija koji vodi vladajuću Demokratsku stranku, zaglavljenu u sukobima sa svojim bivšim partnerima s ljevice.

Nakon velikog pada popularnosti u proteklim godinama Renzi je unutar stranke dobio velik broj kritičara koji bi mogli preispitati njegovo vodstvo.

Regionalne izbore na Siciliji koji su se održali u nedjelju mnogi smatraju ranim pokazateljem za izbore na državnoj razini jer mnogi problemi te otočne regije odgovaraju onima koji pogađaju Italiju kao cjelinu – velika nezaposlenost, ogroman dug i spor ekonomski rast.

"Pobjednički model"

Sicilija je tradicionalno uporište desnog centra koje je 2012. preuzela Demokratska stranka zbog razdora u konzervativnom bloku. Ovog je puta Berlusconi stvorio koaliciju koja se ujedinila iza njega kao respektabilnog čelnika povezanog s krajnjom desnicom.

Nello Musumeci, kandidat desnog centra za guvernera otoka, osvojio je 39,8 posto glasova, dok je predstavnik Pet zvijezda Giancarlo Cancelleri osvojio 34,7 posto. Fabrizio Micari s lijevog centra dobio je 18,5 posto.

"Na Siciliji ćemo pokazati da je ovo pobjednički model koji može pobijediti i na državnoj razini", naglasila je Giorgia Meloni, čelnica desničarske stranke Braća Italije koja je partner u tom desnom savezu.

Pokret Pet zvijezda kojeg je pokrenuo komičar Beppe Grillo mjesecima je neumorno vodio kampanju na Siciliji, želeći preuzeti svoju prvu regiju nakon niza uspjeha na općinskim izborima u prethodnim godinama. Pet zvijezda tako danas imaju gradonačelnice Rima i Torina.

Čelnik stranke Luigi Di Maio smatra kako je na relativno loš rezultat na Siciliji utjecala niska izlaznost – na birališta je izašlo manje od polovice onih s pravom glasa.

"Mislim da će za dva ili tri mjeseca velik broj ljudi koji nisu izašli požaliti svoju odluku", rekao je Di Maio, istaknuvši da bi njihov rezultat bio bolji da je izlaznost bila veća za 3 do 4 postotna boda.

Iako su ovi rezultati udarac za taj pokret, Pet zvijezda se može utješiti time što su najveća samostalna stranka jer su sami osvojili oko 30 posto glasova, dok je njihov najbliži rival, Berlusconijeva Forza Italia, osvojila manje od 15 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter