Berlusconijev sjaj blijedi, kći Marina nova zvijezda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je najavio da nastavlja borbu, osuda Silvija Berlusconija za utaju poreza potaknula je nagađanja da bi ga najstarija kći Marina, čelnica njegova poslovnog carstva vrijednog 6,6 milijardi dolara, mogla zamijeniti na čelu desnoga centra u Italiji.

Lojalisti u njegovoj stranci Naroda slobode (PDL) ustraju u tome da 76-godišnji Berlusconi ostane predsjednik i nastavi 20-godišnje vođenje desnoga centra.

No, prošlotjedna presuda medijskom mogulu znači da bi mogao godinu dana provesti u kućnom pritvoru ili obavljati društveno koristan rad, što bi čak moglo proširiti njegove poznate političke vještine.

Na jesen će vjerojatno biti izbačen iz senata i neće se moći kandidirati na izborima.

Sve je to osnažilo ideje da bi Marina, koja u subotu navršava 47 godina, mogla u najmanju ruku postati čelnica PDL-a, unatoč tome što je dosad odbijala ući u politiku.

Po tome scenariju, Berlusconi bi kao osnivač stranke i dalje bio najutjecajnija osoba, a Marina bi bila javno eksponiranija. To nagađanje potkrepljuje činjenica da PDL postoji samo zbog Berlusconija i potpuno ovisi o njegovu novcu i vodstvu.

"Radije bi da Berlusconi ostane na čelu stranke još jedan mandat. Kada to kažem, ne znači da sam protiv Marine", rekla je Daniela Santanche, jedna od Berlusconijevih pristaša.

U udarnom članku Berlusconijeva lista Il Giornale piše: "Svakodnevno je traže da uđe u politiku. Ona odgovara 'ne'. Vjerojatno zato što zna odabrati pravi trenutak".

Prema časopisu Forbes jedna od najutjecajnijih žena na svijetu, Marina je čelnica Fininvesta, koncerna koji kontrolira televizijski kanal Mediaset, izdavačku kuću Mondadori i nogometni klub Milan. Veliki vlasnički udio ima i u tvrtki za nekretnine Mediolanum.

Ljudi s kojima radi opisuju je kao oštru i zahtjevnu šeficu, a Fedele Confalonieri, dugogodišnji prijatelj njezina oca i direktor Mediaseta, jednom je njezin odlučan poslovni duh usporedio s pneumatskom bušilicom.

Ipak, neki istaknutiji članovi stranke, poput predsjednika donjeg doma parlamenta Renata Brunette, odupiru se postojanju dinastije u talijanskoj politici.

Četverostruki premijer Berlusconi uključio je svoju kćer u poslovne krugove kada je bila u 20-tim godinama života. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter