Berlusconijev kuhar doselio u Crikvenicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radio sam kao kuhar na platformi u vlasništvu Silvija Berlusconija. Jedan dan gazda je došao helikopterom u obilazak platforme. Posjet je završio ruckom. Nakon rucka prišao mi je Berlusconi i pitao da li bi postao njegov osobni kuhar. Rekao je da ce poslati helikopter po mene. Naravno, mislio sam da se šali. I sutra stiže helikopter. I kažu: Spremaj se. Ma gdje? I tada sam shvatio da se Berlusconi nije šalio. Sjeo sam u helikopter i postao Berlusconijev kuhar, prepricava nam jedan od najboljih hrvatskih kuhara Predrag Galjevski Galija koji je prije nekoliko dana postao šef kuhinje u crikvenickom restoranu Sabbia.

Bio je to tek pocetak velike karijere Galjevskog koji je u meduvremenu postao i osobni kuhar Francesce von Habsburg. Danas je u Crikvenici.

- Mogao sam birati. Imao sam jako puno ponuda iz najboljih restorana, no došao sam u Crikvenicu jer volim izazove. "Vec godinama 12 sati radim, cetiri sata uživam i osam sati spavam. Nikad ne pitam tko dolazi u restoran. Svejedno mi je da li dolazi netko tko ima placu 30 tisuca kuna ili tri tisuce kuna. Svejedno mi je da li dolazi predsjednik države ili obican radnik. Ja želim da gost koji dode kod mene kvalitetno pojede i ode zadovoljan kuci", objašnjava Galjevski. Ipak, priznanja gode. Galjevski je vec našao razloga za zadovoljstvo u Sabbiji.

- Pred neki dan je došlo petero Rusa. Kažu da znaju za mene. Medu njima je bio i covjek koji otvara vrhunski restoran u Rusiji. Kad sam izašao za stol rekao mi je: vama prepuštam odluku o meniju. Takva vrsta priznanja me cini zadovoljnim, kaže Galjevski.

Godinama mladi nisu željeli u kuhare. Danas su kuhari ponovno "in". Kako pomoci mladima da postanu dobri kuhari?
- Prije svega, ne volim iskorištavanje u kuhinji. Ako mladi peru i ciste, i ja perem i cistim. Ja im moram biti uzor. Kažem im: Ajmo se svi uhvatiti posla pa cemo ici ranije doma. Imam tri ucenika na praksi. Bolje je za mlade da idu na praksu u restorane. Svi moji u familiji su kuhari i rekli su mi: U restoran, ne u hotel. U restoranu ceš nauciti nešto. Hotel je stroj u kojem se teško uci. Godinu dana ceš guliti kapulu, porucuje Galjevski.


Podijeli: Facebook Twiter