Berlusconi se vratio i odmah napao Montija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi vratio se u politiku i obećao ukinuti porez na kuće što bi moglo izazvati nemir među ulagačima glede talijanske budućnosti nakon izbora idućeg proljeća.

Međutim, 75-godišnji medijski magnat, pustio je Italiju da nagađa hoće li se kandidirati za premijera u ime njegove stranke desnog centra Narod slobode (PDL).

Berlusconi je u svom prvom intervjuu talijanskim medijima otkako je otišao s vlasti prošlog studenog napao svog nasljednika, tehnokrata Marija Montija koji nije izabran na izborima. U razgovoru za list Il Giornale, u vlasništvu njegove obitelji, rekao da će PDL ukinuti nepopularni porez na kuće vrijedan 20 milijardi eura godišnje, što je važan dio Montijevog programa štednje kojime se nastoji smanjiti golemi talijanski dug.

Berlusconi je rekao da porez koji plaća svaki vlasnik kuće u Italiji mora biti povučen kao što je njegova vlada učinila 2008. Izbjegavanje poreza na nekretnine stalna je Berluosconijeva tema. "Dom je stup na kojem svaka obitelj ima pravo temeljiti svoju sigurnost za budućnost", rekao je u razgovoru vođenom tijekom vikenda na krstarenju jadranskom obalom a objavljenom u ponedjeljak.

Berlusconi, čijoj je stranci popularnost oštro pala otkako je napustio vlast, rekao je da želi vidjeti kakav će se izborni zakon primijeniti prije no što odluči hoće li izaći na izbore koji se trebaju održati u travnju iduće godine. Viši stranački dužnosnici do sada su ustrajno tvrdili da će on biti njihov kandidat. 

Nejasnoće oko izmjena glasačkog sustava stvaraju neizvjesnost u Italiji gdje su najveće stranke uzdrmane i pod pritiskom populističkih pokreta. Po anketi lista Corriere della Sera samo 36 posto Talijana namjerava glasati za glavne parlamentarne stranke dok gotovo dvije trećine ne zna kako će glasovati, ne namjerava izaći na izbore ili namjerava dati prosvjedni glas. 

Istraživanje agencije IPR pokazalo je da se Montijeva popularnost povećala za tri postotka na iznad 50 posto, mnogo iznad političkih čelnika, no da je popularnost njegovih ministara i vlade pala za isto toliko. Mnogi vodeći poslovni ljudi Italije i stranka centra UDC zalažu se da Monti ostane premijer nakon izbora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter