Berlusconi reformom pravosuda udara na suce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada talijanskog premijera Silvija Berlusconija, koji je suocen s optužbama za korupciju i seks s maloljetnicom, u cetvrtak je objavila reformu pravosuda, koju je Berlusconi ocijenio epohalnom, a njegovi protivnici je odbacili kao napad na autonomiju sudaca.

"Ovo je sve samo ne reforma", rekla je Donatella Ferranti iz oporbene Demokratske stranke. "Potpuno je jasno da je stvarni cilj vlade upostava kontrole nad sudstvom".

Predloženom reformom potpuno se razdvajaju dužnosti istražnih sudaca i sudaca, a ovlasti za poduzimanje stegovnih mjera protiv sudaca prenose se na samostalno tijelo. Reformom bi se trebalo skratiti i trajanje sudskih postupaka, po cijoj je dužini Italija poznata.

Suci koji donesu pogrešnu odluku postali bi podložni tužbama oštecenih stranaka u postupku, kao što se tuži lijecnike za nesavjesno lijecenje, rekao je ministar pravosuda Angelino Alafano na konferenciji za novinare. Odbacujuci optužbe protivnika reforme da se njome želi zaštititi Berlusconija od sudskog progona, Alfano je istaknuo da se nova pravila, na ciju provedbu ce se trebati cekati možda i godinu dana, nece odnositi na sudske postupke koji su vec u tijeku.

Visoko sudsko vijece, koje se cesto sukobljavalo s Berlusconijem, razdijelit ce se na dva dijela, a ovlasti za kažnjavanje sudaca prebacit ce se na posebno tijelo, u kojem ce smjeti sjediti i osobe izvan pravosudnog okružja jer vladajuci tvrde da u sadašnjem sustavu suci za svoja djela ne odgovaraju nikome.

"Rijec je o kaznenoj reformi ciji je krajnji cilj podrivanje autonomije i neovisnosti sudstva", istaknula je u priopcenju glavna udruga talijanskih sudaca.


Podijeli: Facebook Twiter