Berlusconi pripremio videoporuku o padu vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Silvio Berlusconi je pripremio video poruku kojom bi mogao objaviti odluku o rušenju koalicijske vlade talijanskog premijera Enrica Lette, rekla je u četvrtak jedna od njegovih najvjernijih sljedbenica.

Uslijed sve učestalijih nagađanja o krizi vlade, predsjednik Giorgio Napolitano, koji je Lettu imenovao u travnju, upozorio je na "ozbiljne rizike" koje bi Italiji mogao donijeti pad vlade. Berlusconijeva video poruka najavljena je uoči sastanka posebnog senatskog odbora u ponedjeljak na kojem će se odlučivati treba li čelniku desnog centra i bivšem premijeru oduzeti mjesto u senatu nakon što je kažnjen sa četiri godine zatvora zbog porezne prijevare.

"Berlusconi će odlučiti kada će je objaviti poruku, a ja mislim da je to vrlo skoro", rekla je na konferenciji za tisak Daneila Santanche, zastupnica poznata po čvrstoj odanosti Berlusconiju. Ona je rekla da će 76-godišnji milijarder i medijski magnat sam odlučiti hoće li napustiti vladu no da su neprihvatljive izjave njegovih partnera iz koalicije lijevog centra u prilog njegovom izbacivanju iz senata. "Osobno, mislim da ne možemo ostati sjediti pored ljudi koji žele biti Berlusconijevi krvnici".

Napolitano je i dalje uvjeren da će se Berlusconi držati ranijih obećanja da će podržavati Lettu s obzirom da bi "kriza vlade izložila zemlju krajnje ozbiljnim rizicima", rekao je novinarima izvor iz Napolitanovog ureda. Nagađanja o krizi koja bi mogla razbiti krhku koaliciju Demokratske stranke lijevog centra i Naroda slobode desnog centra kruže otkako je Berlusconi izgubio na prizivu protiv njegove prošlomjesečne presude. Krizu bi mogla pokrenuti odluka senatskog odbora koji se sastaje u ponedjeljak kako bi raspravio ima li Berlusconi pravo ostati u parlamentu a što bi se moglo zaključiti i formalnim otvaranjem postupka izbacivanja Berlusconija iz senata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter