Berlusconi: Prijevremeni izbori u veljaci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je obecao da ce podnijeti ostavku nakon što parlament usvoji hitne proracunske mjere i kljucne gospodarske reforme, rekao je da ce vjerojatno do prijevremenih izbora u Italiji doci u veljaci 2012. a da se on ne namjerava kandidirati.

Berlusconi je u utorak navecer objasnio da je odlucio dati ostavku nakon što parlament usvoji proracunske mjere i kljucne gospodarske reforme obecane Europskoj uniji jer je važna dobrobit zemlje.

- Treba se brinuti za stanje u Italiji, ono što se dogada na tržištima, jer tržišta ne vjeruju da je Italija kadra i da ima namjeru odobriti mjere koje je Europa tražila, rekao je Berlusconi u telefonskom javljanju za jedan od svojih TV kanala, Canale 5.

Berlusconi je ocijenio da je neophodno "dokazati da smo ozbiljni i to je prva stvar kojom se trebamo baviti. Postoje i druge stvari poput toga tko vodi ili ne vodi vladu".

- Prolazimo kroz teško razdoblje u pogledu tržišta. Europa je tražila od nas mjere koje bi trebale podržati naše gospodarstvo i inzistirala je, podsjetio je Berlusconi i ocijenio da te mjere treba usvojiti.

Mjere obecane EU-u stoje u amandmanu proracuna za 2012. o kojem ce Senat glasati do 18. studenoga i Zastupnicki dom prije kraja mjeseca, prema dosadašnjem kalendaru.

Berlusconi je naglasio da je sad "parlament paraliziran istupanjem sedam clanova vecine". Priznao je da je primio na znanje cinjenicu da vlada više nema vecinu, kao što je vjerovao.

Berlusconi se u utorak konacno suocio sa zbiljom raspada svoje koalicije desnog centra: pri izglasavanju važnog zakona o državnom završnom racunu tek je 308 zastupnika glasalo za, dok se 321 zastupnik suzdržao od glasanja.

Zakon je prošao, ali Berlusconi nema više potrebnu vecinu od 316 zastupnika (talijanski Donji dom broji 630 zastupnika). Desetak zastupnika vladajuce koalicije desnog centra pridružilo se opoziciji: nisu glasali i time dali do znanja da traže hitnu promjenu vlade.

Pocetak Berlusconijevog kraja dogodio se vec ujutro kada je lider Sjeverne lige Umberto Bossi, strateški koalicijski partner u vladi desnog centra, novinarima jasno rekao da se Berlusconi treba maknuti i ukazao na sadašnjeg glavnog tajnika vladajuce stranke Angelina Alfana kao na moguceg prijelaznog premijera do novih prijevremenih izbora.

U utorak navecer je talijanski premijer nakon kratkog sastanka s koalicijskim partnerima otišao na razgovor kod predsjednika Republike Giorgia Napolitana.

Nakon susreta s predsjednikom Berlusconi je odlucio iduci tjedan zatražiti od parlamenta glasanje o paketu mjera radi suzbijanja gospodarske krize te najavio da ce nakon glasanja ponuditi predsjedniku Republike ostavku i time omoguciti konzultacije o sastavljanju nove vlade.

Nakon glasanja u parlamentu lider opozicije Pierluigi Bersani zatražio je Berlusconijevu ostavku, ciljajuci prema formiranju jedne nove vlade uz široku podršku stranaka u parlamentu, nešto prema modelu Grcke, gdje je u utorak vladu preuzeo Lucas Papademos, bivši potpredsjednik europske središnje banke, tehnokrat koji uživa povjerenje široke koalicije nacionalnog jedinstva.

Slicnu bi funkciju  u Italiji mogli preuzeti ekonomist Mario Monti ili pak pravnik, bivši premijer Giuliano Amato.

Inace, u utorak su talijanske državne obveznice doživjele novi pad jer se spread, odnosno omjer s njemackim obveznicama popeo na nevjerojatnih 500 bodova.


Podijeli: Facebook Twiter