Berlusconi preživio glasovanje u parlamentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnici donjeg doma talijanskog parlamenta izglasali su u petak povjerenje vladi premijera Silvija Berlusconija, prenijele su agencije.

Vlada desnog centra dobila je u petak 316 glasova, odnosno 7 više od vecine porebne za prolaz, a protiv je glasovao 301 zastupnik. Rezultat je bio neizvjestan do zadnje minute, jer da je izgubio povjerenje premijer bi morao podnijeti ostavku, piše Reuters.

Berlusconi je sam zatražio glasovanje kako bi dokazao cvrstinu svoje koalicije u utorak kada parlament nije usvojio završni racun proracuna, što se inace rutinski prihvaca. Bez prihvacanja bilance prošlogodišnjih troškova ne mogu se donositi iduci proracuni niti mjere za oporavak posrnulog talijanskoga gospodarstva koje je Berlusconi obecao donijeti najkasnije sredinom listopada, piše agencija AFP.

Premijerom, kojega oporba i predsjednik Republike pozivaju da konacno krene u ekonomski spas zemlje umjesto što se bavi unutarkoalicijskim prijeporima, nezadovoljni su i u njegovoj stranci zbog njegovih seksualnih afera i optužba za korupciju cime je narušio ugled Italiji. No odlucili su ga podržati kako ne bi morali na prijevremene izbore, isticu analiticari.

Takvo je stajalište najbolje pokazao koalicijski zastupnik Francesco Nucara kada je reako da je došao glasati kako bi spasio vladu za dobrobit zemlje, no nezadovoljan je nacinom na koji premijer vodi Italiju. "U vladu ste doveli neke ljude koji ne bi mogli biti niti vratari u nekoj od vaših tvrtki", rekao je Nucara prije glasovanja.

Premijerova vlast vrvi skandalima, gospodarski zemlja stagnira i pod velikim je pritiskom financijskkh tržišta. Nekih 20 strucnjaka koje je Reuters anketirao u cetvrtak kazali su da je Italija vec u recesiji i nece imati rast u 2012. te nece ispuniti ciljeve smanjenja fiskalnog deficita. To su vec jasno porucile i agencije za kreditni rejting, Moody, Standard & Poor's i Fitch koje su Italiji zadnjih tjedana smanjile ocjenu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter